Александар Вучић: Србија наредних дана шаље још значајнију помоћ у Српску и ФБиХ

ГС
Александар Вучић: Србија наредних дана шаље још значајнију помоћ у Српску и ФБиХ

БЕОГРАД - Србија је помогла и помаже Српској на различите начине, а помоћ стиже и у ФБиХ, поручио је данас на конференцији за новинаре предсједник Србије Александар Вучић, након састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Београду.

- Пружили смо значајну подршку, послали медицинске апарате и заштитну опрему у Српску. Упутићемо још значајнију подршку у два три дана, то ће бити стотине хиљада заштитних рукавица, маски и нови респиратори - истакао је Вучић.

Подсјетио је да је Србија од почетка дозвољавала извоз дефицитарне робе на територију РС и БиХ.

Вучић  је поручио да се показало да смо заједно и у овим тешким тренуцима и да можемо добро да сарађујемо.

- Важно је да истакнем велику солидарност коју смо показивали и према нашем народу у Српској и БиХ и данас долази посебно доставно возило за Дрвар које је једна од четири већинске српске општине ван Српске. У наредна два дана очекујем да пошаљемо помоћ за делове Источног Сарајева, али и Горажде где су Бошњаци апсолутна већина - рекао је Вучић.

Каже да је његова молба и договор са Додиком данас да свака друга врста помоћи, прије свега, Републици Српској иде преко органа власти Српске.

- Просто је за нас немогуће да са сваком општином на посебан начин правимо аранжмане. Ако је то потребно, то могу да раде наше општине и градови, али говорим о централној влади и зато је важно да се ради са владом Републике Српске – истакао је Вучић.

Он је поздавио српски народ у Српској и читавој БиХ и истакао да ће сарадња бити још важнија у наредном периоду, нарочито по економским питањима.

- Желим да искористим ову прилику да честиам вашршње празнике нашем народу, српски православним верницима у Републици Српској, Црној Гори и другим деловима бивше Југославије и широм света, као и у нашој Србији - поручио је Вучић.

Додао је да су Додик и он разговарали о односима Србије и БиХ, Србије и РС, онолико колико је било могуће, нарочито у настанку кризе изазване пандемијом вируса корона.

Додик је захвалио Србији на помоћи коју пружа Српској у борби против вируса корона и истакао да Република Српска то не би могла да набави сама.

Он је на конференицји за новинаре рекао да је предсједнику Србије пренио проблеме и мјере које предузима Српска.

Додик је навео да је затражио и додатну помоћ, респираторе и друго, јер је отежан систем набавки и навео да је то одобрено.

Он је оцијенио да је Република Српска у погледу епидемије донела добре мјере - од затварања школа, угоститељских објкеката, до карантина на граници и оцијенио да су дале резултате, али и да се са рестриктивним мерама мора наставити и да се резултати не смију угрозити.

Састанку је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана