Aleksandar Vučić: Srbija narednih dana šalje još značajniju pomoć u Srpsku i FBiH

GS
Aleksandar Vučić: Srbija narednih dana šalje još značajniju pomoć u Srpsku i FBiH

BEOGRAD - Srbija je pomogla i pomaže Srpskoj na različite načine, a pomoć stiže i u FBiH, poručio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu.

- Pružili smo značajnu podršku, poslali medicinske aparate i zaštitnu opremu u Srpsku. Uputićemo još značajniju podršku u dva tri dana, to će biti stotine hiljada zaštitnih rukavica, maski i novi respiratori - istakao je Vučić.

Podsjetio je da je Srbija od početka dozvoljavala izvoz deficitarne robe na teritoriju RS i BiH.

Vučić  je poručio da se pokazalo da smo zajedno i u ovim teškim trenucima i da možemo dobro da sarađujemo.

- Važno je da istaknem veliku solidarnost koju smo pokazivali i prema našem narodu u Srpskoj i BiH i danas dolazi posebno dostavno vozilo za Drvar koje je jedna od četiri većinske srpske opštine van Srpske. U naredna dva dana očekujem da pošaljemo pomoć za delove Istočnog Sarajeva, ali i Goražde gde su Bošnjaci apsolutna većina - rekao je Vučić.

Kaže da je njegova molba i dogovor sa Dodikom danas da svaka druga vrsta pomoći, prije svega, Republici Srpskoj ide preko organa vlasti Srpske.

- Prosto je za nas nemoguće da sa svakom opštinom na poseban način pravimo aranžmane. Ako je to potrebno, to mogu da rade naše opštine i gradovi, ali govorim o centralnoj vladi i zato je važno da se radi sa vladom Republike Srpske – istakao je Vučić.

On je pozdavio srpski narod u Srpskoj i čitavoj BiH i istakao da će saradnja biti još važnija u narednom periodu, naročito po ekonomskim pitanjima.

- Želim da iskoristim ovu priliku da čestiam vašršnje praznike našem narodu, srpski pravoslavnim vernicima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i drugim delovima bivše Jugoslavije i širom sveta, kao i u našoj Srbiji - poručio je Vučić.

Dodao je da su Dodik i on razgovarali o odnosima Srbije i BiH, Srbije i RS, onoliko koliko je bilo moguće, naročito u nastanku krize izazvane pandemijom virusa korona.

Dodik je zahvalio Srbiji na pomoći koju pruža Srpskoj u borbi protiv virusa korona i istakao da Republika Srpska to ne bi mogla da nabavi sama.

On je na konferenicji za novinare rekao da je predsjedniku Srbije prenio probleme i mjere koje preduzima Srpska.

Dodik je naveo da je zatražio i dodatnu pomoć, respiratore i drugo, jer je otežan sistem nabavki i naveo da je to odobreno.

On je ocijenio da je Republika Srpska u pogledu epidemije donela dobre mjere - od zatvaranja škola, ugostiteljskih objkekata, do karantina na granici i ocijenio da su dale rezultate, ali i da se sa restriktivnim merama mora nastaviti i da se rezultati ne smiju ugroziti.

Sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana