Адвокат генерала Младића: Борба за правду није престала, цијелог живота ћу да браним и генерала и истину

Aлександар Стојановић
Адвокат генерала Младића: Борба за правду није престала, цијелог живота ћу да браним и генерала и истину

БЕОГРАД - У наредном периоду ћемо прочитати и анализирати пресуду, а борба за правду сигурно није престала. Целог живота ћу да браним генерала и истину, од тога никада нећу одустати.

Рекао је ово за „Глас Српске“ један од адвоката генерала Ратка Младића Бранко Лукић говорећи о потенцијалним даљим корацима и могућностима које одбрана има на располагању.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је јуче доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Приске Матимбе Нијамбе, која је по свакој тачки, осим једне, имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.

Лукић истиче да је већина занемарила доказе које је одбрана изнијела у току поступка.

- Одлучили су да остану код пресуђених чињеница које су донесене у неким другим поступцима, у којима није учествовао генерал Младић и његова одбрана. Те пресуђене чињенице су доношене када нису били познати докази које су смо ми презентовали суду – рекао је Лукић.

Оно на шта се упозоравало прије, али и након изрицања пресуде је чињеница да је један од судија у Жалбено вијеће ушао тек прије три мјесеца. Према оцјени Лукића, за тај период немогуће је да се учини било шта значајно, а нарочито да се прочитају тако обимни материјали.

- То је немогуће. Па мени би требало само годину дана само да прегледам поново сву документацију ако желим да је упознам, а десет година сам укључен у цијели случај. Све је то нонсенс – истакао је Лукић.

Он је кратко прокоментарисао и јучерашњу сједницу Савјета безбједности УН-а, на којој је пресједник Резидуалног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус представио свој извјештај. Сама сједница обиловала је бројним оптужбама на рачун Србије и Срба, а Лукић каже да је јасно да је „све то један оркестар“.

- Сви, осим судије Нијамбе, свирају у том оркестру. Увек се тражи нешто ново, овај пут су то Вјерица Радета и Петар Јојић. А чињеница је да Србија нема обавезу да их изручи. Свако може да изручи кога хоће, али нема обавезу да то учини. У случају Србије, због пресуде суда у Београду, она више нема ни могућности, ни право да то уради – истиче Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана