Ађијус перјаница правног насиља

Вељко Зељковић
Ађијус перјаница правног насиља

БАЊАЛУКА – Одбијајући приговор одбране Радована Караџића предсједник Међународног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус наставио је са правним иживљавањем и насиљем над Србима којима је суђено у Хашком трибуналу.

Каже ово за “Глас Српске” директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, Милорад Којић, коментаришући одлуку овог судије да и поред свих аргумената одбране да би Караџићева безбједност могла бити озбиљно угрожена у неком од британских затвора, а због негативног искуства које је већ имао осуђени генерал Радислав Крстић кога су 2010. у затвору Вејкфилд напала тројица исламских терориста, исте свјесно изигнорисао и одбацио као неаргументоване. 

Према ријечима Караџићевог адвоката Петера Робинсона, Хашки суд је на овај начин Караџића осудио на “самицу до краја његовог живота или на смрт у рукама муслиманских екстремиста у британским затворима”.

Сличне мишљење дијели и Којић наводећи да се из овог случају, али и неких других, може закључити да судија Ађијус, буквално ставио Караџићев живот на коцку.

- У тим најстрожим затворима велики дио притвореника чине исламски екстремисти. И какву нам он поруку шаље, па да не брине ни о основним људским правима. За њега је изгледа Декларација о људским правима само папир - истакао је Којић.

Он, међутим, упозорава како ово није први овакав правни и људски испад овог судије са Малте, јер се слично понио и приликом доношења одлука о привременом пуштању на слободу осуђених Милорада Стакића и Радослава Брђанина. Тада је Ађијус, а који је иначе својевремено избачен из Жалбеног вијећа Хашког трибунала због потенцијалне пристрасности у случају Ратка Младића, према ријечима Којића донио одлуку да не послуша препоруке и мишљења струке и одбије захтјеве адвоката одбране.

- Судија Ађијус је до сада много пута јавно показао да га не интересује ресоцијализација осуђених лица, већ само спровођење политике која је била на фону да се Срби процесуирају, осуде на драконске казне затвора и на крају доведу у положај када су им и лични животи угрожени. Све те његове одлуке се косе са правом и правдом, али и здравим разумом - каже Којић.

Објаснио је да је овај малтешки судија сам себи дао могућност да на основу дискреционог права доноси такве одлуке и поред свих достављених позитивних мишљења о постигнутом степену ресоцијализације појединих осуђеника.

- И првом и другом случају он је изигнорисао мишљења затворских установа, психолога и других стручних лица, свих оних који су уосталом  и најреферентнији и најкомпетентнији за оцјењивање степена те ресоцијализације. Једноставно се оглушио на све то. То је потпуни нонсенс, да неко ко је правник, даје себи за право да побија мишљења психолога и других  стручних лица - навео је Којић.

Одбијање

Из досадашњег Ађијусовог судског опуса, Којић је издвојио и примјер када је он одбио његов приједлог да документација трибунала са које је скинута ознака тајности и која је насилно одузета буде враћена Српској и да се у Бањалуци успостави информационо-документациони центар по узору на центар који је у мају 2018. године отворен у Сарајеву. Ађијус је у одговору Којићу навео да “Механизам не може свој рад и мандат који укључују и очување насљеђа МКСЈ да помири са његовим јавно израженим ставовима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана