Ađijus perjanica pravnog nasilja

Veljko Zeljković
Ađijus perjanica pravnog nasilja

BANjALUKA – Odbijajući prigovor odbrane Radovana Karadžića predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus nastavio je sa pravnim iživljavanjem i nasiljem nad Srbima kojima je suđeno u Haškom tribunalu.

Kaže ovo za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, Milorad Kojić, komentarišući odluku ovog sudije da i pored svih argumenata odbrane da bi Karadžićeva bezbjednost mogla biti ozbiljno ugrožena u nekom od britanskih zatvora, a zbog negativnog iskustva koje je već imao osuđeni general Radislav Krstić koga su 2010. u zatvoru Vejkfild napala trojica islamskih terorista, iste svjesno izignorisao i odbacio kao neargumentovane. 

Prema riječima Karadžićevog advokata Petera Robinsona, Haški sud je na ovaj način Karadžića osudio na “samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima”.

Slične mišljenje dijeli i Kojić navodeći da se iz ovog slučaju, ali i nekih drugih, može zaključiti da sudija Ađijus, bukvalno stavio Karadžićev život na kocku.

- U tim najstrožim zatvorima veliki dio pritvorenika čine islamski ekstremisti. I kakvu nam on poruku šalje, pa da ne brine ni o osnovnim ljudskim pravima. Za njega je izgleda Deklaracija o ljudskim pravima samo papir - istakao je Kojić.

On, međutim, upozorava kako ovo nije prvi ovakav pravni i ljudski ispad ovog sudije sa Malte, jer se slično ponio i prilikom donošenja odluka o privremenom puštanju na slobodu osuđenih Milorada Stakića i Radoslava Brđanina. Tada je Ađijus, a koji je inače svojevremeno izbačen iz Žalbenog vijeća Haškog tribunala zbog potencijalne pristrasnosti u slučaju Ratka Mladića, prema riječima Kojića donio odluku da ne posluša preporuke i mišljenja struke i odbije zahtjeve advokata odbrane.

- Sudija Ađijus je do sada mnogo puta javno pokazao da ga ne interesuje resocijalizacija osuđenih lica, već samo sprovođenje politike koja je bila na fonu da se Srbi procesuiraju, osude na drakonske kazne zatvora i na kraju dovedu u položaj kada su im i lični životi ugroženi. Sve te njegove odluke se kose sa pravom i pravdom, ali i zdravim razumom - kaže Kojić.

Objasnio je da je ovaj malteški sudija sam sebi dao mogućnost da na osnovu diskrecionog prava donosi takve odluke i pored svih dostavljenih pozitivnih mišljenja o postignutom stepenu resocijalizacije pojedinih osuđenika.

- I prvom i drugom slučaju on je izignorisao mišljenja zatvorskih ustanova, psihologa i drugih stručnih lica, svih onih koji su uostalom  i najreferentniji i najkompetentniji za ocjenjivanje stepena te resocijalizacije. Jednostavno se oglušio na sve to. To je potpuni nonsens, da neko ko je pravnik, daje sebi za pravo da pobija mišljenja psihologa i drugih  stručnih lica - naveo je Kojić.

Odbijanje

Iz dosadašnjeg Ađijusovog sudskog opusa, Kojić je izdvojio i primjer kada je on odbio njegov prijedlog da dokumentacija tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti i koja je nasilno oduzeta bude vraćena Srpskoj i da se u Banjaluci uspostavi informaciono-dokumentacioni centar po uzoru na centar koji je u maju 2018. godine otvoren u Sarajevu. Ađijus je u odgovoru Kojiću naveo da “Mehanizam ne može svoj rad i mandat koji uključuju i očuvanje nasljeđa MKSJ da pomiri sa njegovim javno izraženim stavovima”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana