Притисци Бошњака на Србе повратнике у Горажде

Драго Тодоровић
Притисци Бошњака на Србе повратнике у Горажде

ГОРAЖДЕ - У порти мале цркве Светог Јована Богослова, у самом центру Горажда, освануле су гомиле дрва, која су онемогућила улаз у храм.

Тако су малобројним Србима повратници у ову федералну општину, Горажде, који још нису успјели да продају или замијене имовину, комшије Бошњаци приредиле још једно непријатно изненађење.

- Дрва су ту стајала данима, а Бошњаци, власници околних кућа, су их, намјерно, преносили у колицима преко ограђеног црквеног дворишта - прича за "Глас Српске" саговорница, која се са мужем у Горажде вратила 2002. године. Не жели да јој се помиње име, јер је, како је објаснила, она и породица, свакодневно изложена шиканирању Гораждана Бошњака.

- Увреда и физичких напада нису поштеђени ни млађи ни старији, а ниједан Србин не може да добије посао у Горажду. Недавно је на улици, пред својом кућом у центру града, без разлога, претучен Србин Ристо М. који је завршио у болници. Нападач је наводно непознат, јер нико од очевидаца Бошњака није желио да свједочи - прича наша саговорница.

Епизода са дрвима у црквеној порти, сазнајемо, завршена је тек након интервенције кантоналне полиције.

Дрва су уклоњена, уз увреде и пријетње окупљеним Србима вјерницима, који на службу, у цркву у Горажду, долазе сваке суботе. Службу обавља парох Новица Ћебић, који живи у оближњем Новом Горажду и који није био расположен за ширу причу о овој теми.

- Тачно је да су се дрва једне Бошњакиње кратко вријеме налазила пред нашом црквом, али су склоњена - било је све што је телефоном рекао Ћебић.

У рату срушену и оскрнављену цркву Светог Јована Богослова у Горажду, Срби су обновили прије четири године, што је знатно утицало на повратак.

Међутим, по сазнањима Удружења пензионера из Новог Горажда, због непостојања минималних животних услова и безбједности, Срби масовно продају куће и станове у Горажду. Живот настављају у Републици Српској и Србији.

Настава

- У Горажду тренутно живи тек неколико стотина Срба, од којих су већина пензионери или запослени у институцијама у Републици Српској, који чекају погодан моменат за продају имовине - рекла је предсједник Удружења пензионера Ново Горажде Душанка Тодоровић и додала да српска дјеца не могу наставу похађати на српском језику, а немају ни вјерску наставу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана