Pritisci Bošnjaka na Srbe povratnike u Goražde

Drago Todorović
Pritisci Bošnjaka na Srbe povratnike u Goražde

GORAŽDE - U porti male crkve Svetog Jovana Bogoslova, u samom centru Goražda, osvanule su gomile drva, koja su onemogućila ulaz u hram.

Tako su malobrojnim Srbima povratnici u ovu federalnu opštinu, Goražde, koji još nisu uspjeli da prodaju ili zamijene imovinu, komšije Bošnjaci priredile još jedno neprijatno iznenađenje.

- Drva su tu stajala danima, a Bošnjaci, vlasnici okolnih kuća, su ih, namjerno, prenosili u kolicima preko ograđenog crkvenog dvorišta - priča za "Glas Srpske" sagovornica, koja se sa mužem u Goražde vratila 2002. godine. Ne želi da joj se pominje ime, jer je, kako je objasnila, ona i porodica, svakodnevno izložena šikaniranju Goraždana Bošnjaka.

- Uvreda i fizičkih napada nisu pošteđeni ni mlađi ni stariji, a nijedan Srbin ne može da dobije posao u Goraždu. Nedavno je na ulici, pred svojom kućom u centru grada, bez razloga, pretučen Srbin Risto M. koji je završio u bolnici. Napadač je navodno nepoznat, jer niko od očevidaca Bošnjaka nije želio da svjedoči - priča naša sagovornica.

Epizoda sa drvima u crkvenoj porti, saznajemo, završena je tek nakon intervencije kantonalne policije.

Drva su uklonjena, uz uvrede i prijetnje okupljenim Srbima vjernicima, koji na službu, u crkvu u Goraždu, dolaze svake subote. Službu obavlja paroh Novica Ćebić, koji živi u obližnjem Novom Goraždu i koji nije bio raspoložen za širu priču o ovoj temi.

- Tačno je da su se drva jedne Bošnjakinje kratko vrijeme nalazila pred našom crkvom, ali su sklonjena - bilo je sve što je telefonom rekao Ćebić.

U ratu srušenu i oskrnavljenu crkvu Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu, Srbi su obnovili prije četiri godine, što je znatno uticalo na povratak.

Međutim, po saznanjima Udruženja penzionera iz Novog Goražda, zbog nepostojanja minimalnih životnih uslova i bezbjednosti, Srbi masovno prodaju kuće i stanove u Goraždu. Život nastavljaju u Republici Srpskoj i Srbiji.

Nastava

- U Goraždu trenutno živi tek nekoliko stotina Srba, od kojih su većina penzioneri ili zaposleni u institucijama u Republici Srpskoj, koji čekaju pogodan momenat za prodaju imovine - rekla je predsjednik Udruženja penzionera Novo Goražde Dušanka Todorović i dodala da srpska djeca ne mogu nastavu pohađati na srpskom jeziku, a nemaju ni vjersku nastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana