Шеф обавјештајне службе Њемачке: Ухапшени десничари имали оружје и конкретне планове напада

Анадолија
Foto: Krone.at

БЕРЛИН - Група крајњих десничара и бивших војних официра који су планирали државни удар у Њемачкој набавила је оружје и имали су конкретне планове, рекао је шеф обавјештајне службе те земље Томас Халденванг.

"Ова група је имала велику мрежу широм земље, имали су прецизне планове, били су спремни да користе насиље, чак и ако је то значило убијање људи", рекао је Халденванг за јавни сервис ЗДФ у сриједу навече.

Он је рекао да је група била под лупом безбједносних агенција у посљедњих неколико мјесеци, а власти су одлучиле да покрену антитерористичку операцију пошто је постало јасно да група има конкретне планове да насилним средствима збаци владу.

Њемачка полиција ухапсила је у сриједу више од 20 људи у једној од највећих антитерористичких операција у историји те земље и извршила претресе у 150 некретнина у 11 савезних држава.

Према тужиоцима, екстремно десничарска терористичка група имала је планове да створи хаос широм земље и упадне у њемачки парламент насиљем и војним средствима с циљем рушења демократског, уставног система у Њемачкој.

Већина осумњичених били су сљедбеници екстремно десног покрета Рајхссбургер (Грађани рајха) који одбацују легитимитет Савезне Републике Њемачке, а сматрају да земљом управљају припадници такозване "дубоке државе".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана