Референдум у Украјини, дан послије – промјене на фронту или увод у непредвидиве потезе великих сила

ГС
Foto: Танјуг

Завршен је референдум и грађани све четири украјинске области огромном већином гласали су за припајање Русији.

Новинар и дипломата Драган Бисенић наводи за РТС да су ови резултати очекивани у Москви. Указује да САД, ЕУ и Запад неће признати резултате референдума. Већ сада се у УН припрема Резолуција којом ће бити осуђени ови референдуми. У Савјету безбједности она неће моћи да прође али то ће бити резолуција која ће бити предложена Генералној скупштини и гдје ће она бити вјероватно и усвојена, оцјењује Бисенић.

Драган Бисенић је гостујући у Јутарњем дневнику навео да је неколико ствари утицало да се референдум одржи баш у овом тренутку.

"Референдум у овом тренутку, заједно са мобилизацијом мења ситуацију на самом фронту. Ове снаге употребиће се у првом реду за заштиту те сада нове независности односно нове реалности која ће бити праћена у две области - вероватно прво проглашењем независности, а затим захтевом да буду прикључене Русији, док ће две области Луганск и Доњецк које су већ признате као независне од стране Москве просто то моћи да учине тако што ће послати захтев руској Думи, која ће то 30. септембра , као што се очекује - изгласати", каже Бисенић.

Промјене на фронту могу ићи у два смјера 

Указује да стање на фронту може да се развије у два смјера.

"Да под утицајем зиме, резултата референдума, мобилизације, нових трупа које ће бити распоређене у овим областима конфликт буде замрзнут на неко време. Значи, да неће бити ескалације сукоба будући да Русија даље сматра ове територије делом своје територије, да то више неће бити Специјална војна операција него ће она имати други карактер - рецимо противтерористичка операција како се сада претпоставља да ће бити уколико буде било украјинских напада на ове територије, а вероватно ће их бити", објашњава Бисенић.

Други начин на који ово може да се разријеши, додаје Бисенић, је даља ескалација сукоба.

"У тој даљој ескалацији сукоба ми не можемо тачно да предвидимо шта може да буде одговор Русије и какав одговор може да уследи. Запорошка нуклеарна електрана са становишта Москве постаје део територије Русије", наводи гост Јутарњег дневника.

Нова опаснија фаза сукоба 

Указује да Кијев може да одлучи да настави са војним операцијама са тим што ће одговор са руске стране бити посматран као напад на саму Русију и у том смислу може да се претпостави да може доћи до употребе снажнијег и озбиљнијег наоружања од руске стране.

"У том смислу може да се претпостави да све ово води у нову фазу сукоба која ће бити обележена значајном ескалацијом, повећањем борбених дејстава и на крају крајева можда још новом руском експанзијом у правцу Харкова и Одесе", каже Бисенић. 

Који би могли бити наредни потези Москве, Кијева и Запада

Указује да су резултати референдума очекивани у Москви.

"Резултати референдума су пре свега очекивани управо у Москви на овај начин, а мислим да није било неизвесности ни у Европи, ни у другим престоницама које су заинтересоване за судбину овог референдума. Пре свега, реч је о деловима Украјине који су под контролом снага или руске војске или које су лојалне Русији, Москви, и где управо трају војне операције већ седам месеци у две области, а што се тиче Доњецка и Луганска ту су војне операције на делу већ осам година", каже Бисенић. 

Указује да САД, ЕУ и Запад неће признати резултате референдума. 

"Већ сада се у УН припрема Резолуција којом ће бити осуђени ови референдуми. У Савету безбедности она неће моћи да прође али то ће бити резолуција која ће бити предложена Генералној скупштини и где ће она бити вероватно и усвојена", закључио је гост Јутарњег дневника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана