Калифорнија тестира 10.000 људи дневно на вирус корона, Њујорк број болничких кревета повећава на 140.000

Танјуг
Калифорнија тестира 10.000 људи дневно на вирус корона, Њујорк број болничких кревета повећава на 140.000

ЛОС АНЂЕЛЕС- Калифорнија тестира дневно 10.000 људи на вирус корона, а досад је тестирано 88.400 особа, изјавио је гувернер те америчке савезне државе Гевин Њузом.

Како јавља Ројтерс, он је у петак у болници америчке морнарице у луци у Лос Анђелесу, која ће понудити 1.000 кревета за смјештај заражених од вируса, рекао да је потребна једна седмица или више да се добију резултати, тако да још није познато колико тестираних заражено.

У САД су у послједња 24 часа потврђена 14.602 нова случаја, а број заражених порастао је на више од 100.000.

По броју заражених, Калифорнија је на трећем мјесту у САД послије Њујорка, гдје је оболјело чак 44.810, и Њу Џерсија.

Гувернер америчке државе Њујорк Ендру Куомо изјавио је да је потребно пронаћи још 4.000 болничких кревета за обољеле од корона вируса, као и да ће школе широм те државе остати затворене још двије недеље.

- Ово ће трајати недељама, и недељама и недељама. Биће ово дуг, тежак, ружан и тужан дан - рекао је Куомо у петак припадницима Националне гарде који опслужују нову импровизовану болницу у "Џејкоб К. Џејвитс конвеншен" центру.

Та импровизована болница једна је од установа у којима држава Њујорк проширује своје смјештајне болничке капацитете.

План је да са 53.000 болничких кревета држава Њујорк тај број повећа на 140.000, преноси АП.

Планирано је да се изгради још неколико импровизованих болница у њујоршким предграђима, док би у градску луку до понедјељка требало да уплови брод-болница америчке Ратне морнарице.

- Настојимо да гледамо што је даље и што је шире могуће, да будемо врло креативни и агресивни и да пронађемо сав простор који је могуће пронаћи - рекао је Куомо.

Он је навео да од америчког предсједника Доналда Трампа очекује одобрење како би смештајне болничке капацитете проширио за још 4.000 кревета у њујоршким квартовима Бронкс, Бруклин, Квинс и Стејтен Ајленд.

У држави Њујорк је за сада хоспитализовано више од 6.000 оболелих од ЦОВИД-19, од којих се готово 1.600 налази на интензивној нјези.

У Њујорку је за сада забележен највећи број смртних случајева од свих америчких савезних држава - 519, док је регистровано више од 44.000 случајева вируса корона.

Куомо је издао и наређење да све школе у држави Њујорк остану затворене до 15. априла, док је пре две седмице одлучено да оне буду затворене до 1. априла.

Трамп је потписао закон о пакету економске помоћи вриједном двије хиљаде милијарди долара којим треба да се умање економске послједице вируса корона у САД.

Претходно је приједлог о највећој државној помоћи усвојио Представнички дом у којем већину чине демократе, као и Сенат гдје већину имају републиканци, а ступа на снагу пошто га је предсједник потписом потврдио.

Трамп је рекао да ће закон представљани неопходну помоћ за америчке раднике погођеним економским послједицама епидемије корона вируса, преноси Ројтерс.

Пакетом економске помоћи предвиђен је фонд од 500 милијарди долара за угрожену индустрију и слична сума новца од које ће америчким домаћинствима директно бити уплаћено до 3.000 долара.

Приједлог укључује и 350 милијарди долара за кредите малим привредницима, као и 250 милијарди долара за помоћ незапосленима.

Планирано је издвајање у износу од 100 милијарди долара за болнице и здравствене системе.

Ријеч је о највећем пакету помоћи који је Конгрес икада одобрио, наводи Глас Америке.

Одговара скоро половини новчане суме коју америчка влада троши годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана