Чешки студенти подијелили судбину Срба у "Жутој кући"

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Чешки студенти Ленка Тучкова (21), Јан (22) и Михаел Павелка (23), који су септембра 2001. године нестали током планинарења на Проклетијама, подијелили су судбину отетих Срба у "Жутој кући" на сјеверу Албаније, увјерен је чувени чешки писац Јозеф Урбан.

"Послије пет година истраге, саа великом сигурношћу могу да кажем да су се током планинарења нашли на путу шверцерима органа заробљених Срба, које су из логора на Косову и Метохији пребацивали у кланицу "жуте куће", каже за "Вечерње новости" Урбан, аутор књиге "Хабермансов млин", према којој је 2010. године снимљен и филмски хит.

Он истиче да постоје људи у Албанији који су видјели да су троје Чеха спроведени у један од 11 сабирних логора, који се налази у Валбони на сјеверу Албаније, гдје су људи довођени прије вађења органа.

Писац чешких бестселера је од 2016. године истраживао шта се могло догодити са студентима из села Прашка Жереница, о чему је написао у Чешкој управо објављену књигу "Повратак у Валбону", село удаљено 30 километара од Буреља и "жуте куће".

Томе се посветио након што га је посјетила мајка несталих момака Хелена Певелкова, заједно са братом Ленке Тучкове, молећи га да барем он предузме нешто пошто је полиција немоћна.

Урбан истиче да му је одмах било сумњиво то што од Чеха никада није пронађена "ни пертла" јер су наводно пали у бездан, пошто је знао да такве провалије нема у албанском Националном парку Тет, будући да је од 1989. године ишао на планинарење по Балкану и добро познавао локалитет гдје су нестали млади Чеси.

"Хелена Павелкова ми је донијела резултате истраге коју су водили људи из њиховог села, а који су у Албанију кренули почетком октобра 2001. године. Послије 20 дана потраге практично су били најурени из Албаније", наводи Урбан.

Он је 2016. године сакупио тим људи из Чешке и отишао у Албанију, а враћао се на мјесто гдје су студенти посљедњи пут виђени чак четири пута.

Истраживао је у страној штампи штаа је све писано о "жутој кући" и контактирао и бившег српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, који му је потврдио своје, претходно у штампи изнијете, информације из 2001. године, да је заједно са Србима на један од девет пунктова у Албанији доведено и троје Чеха и десетак Руса.

Када је ријеч о истрази, коју су водили људи из села несталих студената, Урбан наводи да је, те 2001. године, њих десетак, одмах на граници Албаније сачекала албанска полиција са 15 наоружаних људи која се није одвајала од њих.

"Када су се први пут попели на вис изнад Горског језера гдје су се укрштали путеви са Косметом, један од полицајаца их је обавијестио да је добио телефоном информацију од тужилаштва у Скадру да су тијела Чеха, ипак, нађена у језеру са метком у челу и да се хитно спусте", наводи Урбан.

Дошавши у Скадар, тужилац их није ни пустио у зграду, него им је пренио информацију да су млади планинари тај дан нађени у Националном парку и да треба да се врате по њих, међутим, та информација, мада је касније објављена у медијима, није била тачна – никаква тијела нису пронађена.

Након што су се трагачи из Чешке вратили у рејон Националног парка Тет заједно са полицијском пратњом, како наводи Урбан, појавили су се наоружани људи из терористичке ОВК, уз поруку "да се губе из Албаније како не би нестали као и студенти".

Да треба да оду савјетовала им је и албанска полицијска пратња и Чеси су отишли, а све је пријављено Интерполу у Прагу.

Урбан напомиње да је крај ове приче више него тужан: мајка двојице студената Хелена Павелкова је "ни жива ни мртва", а мајка Ленке Тучкове је извршила самоубиство, док јој је отац умро у душевној боници.

"Сценарио за филм и серију о догађајима из 2001. године сам написао и има заинтересованих филмаџија да то сниме. Засад не могу све да откријем, али са поносом могу да кажем да је предговор за мој роман написао управо ваш прослављени редитељ Емир Кустурица", истиче Урбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана