Вучевић: Никоме не пријетимо, али смо одлучни да штитимо Србију

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Србија је увијек за дијалог и компромисе, али више није џак за ударање, поручио је министар одбране Милош Вучевић и истакао да је Војска данас гарант слободе и неутралности Србије.

"Ми никоме не претимо, не звецкамо оружјем, али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу. Јасно тражимо поштовање за све што улажемо у развој добросуседских односа, смиривање тензија на Балкану, поштовање међународног права и права других", рекао је Вучевић за магазин "Одбрана".

Према његовим ријечима, иако је Војска Србије данас у односу на ситуацију од прије једне деценије, неупоредиво снажнија, опремљенија, способнија и боље плаћена, стратешки циљ његовог мандата остаје да она буде још јача, бројнија, савременија, обученија, а социјални положај њених припадника бољи.

"У наредном периоду желимо да у највећој могућој мери развијемо сопствене потенцијале за развој и производњу савременог наоружања и војне опреме. Оно што будемо набављали, као и до сада, биће по мери наших потреба и по најповољнијим могућим условима", рекао је Вучевић.

 


Он је рекао да одређена средства која је Србија поручила од Руске Федерације и платила прије почетка сукоба у Украјини не могу да буду испоручена због санкција које су на снази.

"То ни на који начин не наноси штету Русији, већ искључиво Србији и тога смо свесни и ми, али и оне државе које ту испоруку не дозвољавају. С друге стране, не испоручују се и нека средства западне производње, иако уредно плаћена, из нама недовољно разумљивих разлога", рекао је Вучевић.

Одговарајући на питање да ли је Србија близу одлуке о реактивирању обавезног служења војног рока, Вучевић је рекао да је поновно увођење обавезног војног рока политичка одлука која ће бити заснована на процени најодговорнијих и најстручнијих људи у Министарству одбране и Генералштабу.

Када је ријеч о безбједносним изазовима који су у овом тренутку најзначајнији, Вучевић издваја ситуацију на Косову и Метохији и све заоштреније притиске на Србију.

"Док у Украјини букти рат на Косову и Метохији се звецка оружјем...То свакако није добро. Бриселски споразум који је потписан 2013. године јасно налаже шта треба чинити, а његову имплементацију својим потписом гарантује ЕУ", рекао је Вучевић.

Говорећи о сукобу између Русије и Украјине и колико криза угрожава безбједност у Србији и окружењу, Вучевић је оцијенио да тај сукоб угрожава безбједност цијелог свијета, да су у то уплетене највеће свјетске силе и да постоји озбиљна опасност од ескалације у глобални рат.

"Србија је, као војно неутрална земља, која се определила да води уравнотежену спољну политику у складу са сопственим интересима, под великим притиском и ту ситуацију покушавају да искористе неки политички играчи у региону", рекао је Вучевић и као примјер навео понашање привремених институција самоуправе на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана