Дачић: Словенија спроводи инверзију стварности

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да би Словенија требало да упуту извињење Србије, умјесто што то тражи од Београда због изјаве предсједника Александра Вучића.

Дачић је оцијенио да то што Словенија тражи извињење поводом изјаве Вучића и што због тога позива на разговор отправника послова Амбасаде Србије у Љубљани представља инверзију стварности.

Он је истичући да је отправник послова Амбасаде Србије одбацио наводе Министарства спољних послова Словеније, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић сматра да би Словенија требало да се извини Србији што је нарушила њен територијални интегритет признајући самопроглашену државу Косово.

Он је указао да је извињење потребно и због тога што је Савјет безбедности УН прекршио сва правила присуства на сједницама омогућавајући предсједници самопроглашеног Косова Вјоси Османи да доведе наводне жртве без икаквог обавјештавања Србије о томе.

Дачић је истакао да се то никада до сада није десило у УН, али да словеначки званичници, упркос томе траже извињење што је предсједник Вучић, како је навео, изразио огорчење због таквог потеза који је очигледно био договорен раније.

Вучић је, говорећи о кашњењу сједнице Савјета безбједности УН о Косову и Метохији и довођењу жена за које Османи тврди да су силоване током рата на Косову, што је био разлог кашњења засједања, рекао да је Србија упала у замку коју су јој поставили САД, Швајцарска и Словенија.

„Кад је каснила седница Савета безбедности, питао сам се о чему се ради, али онда смо схватили да су се то договорили с Американцима, Словенцима и Швајцарцима. Не зна се ко је одвратнији, Словенци или неко други“, поручио је Вучић.

Шефица словеначке дипломатије Тања Фајон назвала је Вучићеву поруку увредљивом и неприхватљивом, додајући да је Министарство спољних послова Словеније позвало на разговор отправника послова Амбасаде Србије у Љубљани да им објасни о чему се ради и да траже извињење Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана