Dačić: Slovenija sprovodi inverziju stvarnosti

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi Slovenija trebalo da uputu izvinjenje Srbije, umjesto što to traži od Beograda zbog izjave predsjednika Aleksandra Vučića.

Dačić je ocijenio da to što Slovenija traži izvinjenje povodom izjave Vučića i što zbog toga poziva na razgovor otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani predstavlja inverziju stvarnosti.

On je ističući da je otpravnik poslova Ambasade Srbije odbacio navode Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić smatra da bi Slovenija trebalo da se izvini Srbiji što je narušila njen teritorijalni integritet priznajući samoproglašenu državu Kosovo.

On je ukazao da je izvinjenje potrebno i zbog toga što je Savjet bezbednosti UN prekršio sva pravila prisustva na sjednicama omogućavajući predsjednici samoproglašenog Kosova Vjosi Osmani da dovede navodne žrtve bez ikakvog obavještavanja Srbije o tome.

Dačić je istakao da se to nikada do sada nije desilo u UN, ali da slovenački zvaničnici, uprkos tome traže izvinjenje što je predsjednik Vučić, kako je naveo, izrazio ogorčenje zbog takvog poteza koji je očigledno bio dogovoren ranije.

Vučić je, govoreći o kašnjenju sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji i dovođenju žena za koje Osmani tvrdi da su silovane tokom rata na Kosovu, što je bio razlog kašnjenja zasjedanja, rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, poručio je Vučić.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon nazvala je Vučićevu poruku uvredljivom i neprihvatljivom, dodajući da je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo na razgovor otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani da im objasni o čemu se radi i da traže izvinjenje Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana