Србија привукла 15,9 милијарди евра директних страних инвестиција

Срна
Србија привукла 15,9 милијарди евра директних страних инвестиција

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је на састанку са инвеститорима из Сједињених Држава да је Србија од 2020. године кумулативно привукла 15,9 милијарди евра страних директних инвестиција.

Мали је истакао да је то остварено у годинама кризе, када је европска економија била на клацкалици рецесије и када су се након пандемије смјењивале енергетска криза, поремећаји у ланцу снабдијевања и ратни сукоби у Украјини и Гази, саопштено је из Министарства финансија Србије.

Он је указао да Србија не прави разлику између домаћих и страних инвеститора и поручио америчким инвеститорима да се нада да ће у Србији пронаћи пројекте и прилике за улагања.

Мали је подсјетио да је Србија прошле године остварила раст БДП-а од 2,5 одсто, а у фебруару ове године од 5,9 одсто, додајући да је тај раст био базиран на извозу и инвестицијама и да званични статистички подаци показују да свака привредна грана биљежи раст.

Он је рекао да се очекује да Србија реализацијом пројеката "Србија 2027" и "Експо" постане највеће градилиште у Европи, јер ће укупне инвестиције у свим секторима износити око 18 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана