Srbija privukla 15,9 milijardi evra direktnih stranih investicija

Srna
Srbija privukla 15,9 milijardi evra direktnih stranih investicija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je na sastanku sa investitorima iz Sjedinjenih Država da je Srbija od 2020. godine kumulativno privukla 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Mali je istakao da je to ostvareno u godinama krize, kada je evropska ekonomija bila na klackalici recesije i kada su se nakon pandemije smjenjivale energetska kriza, poremećaji u lancu snabdijevanja i ratni sukobi u Ukrajini i Gazi, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

On je ukazao da Srbija ne pravi razliku između domaćih i stranih investitora i poručio američkim investitorima da se nada da će u Srbiji pronaći projekte i prilike za ulaganja.

Mali je podsjetio da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto, a u februaru ove godine od 5,9 odsto, dodajući da je taj rast bio baziran na izvozu i investicijama i da zvanični statistički podaci pokazuju da svaka privredna grana bilježi rast.

On je rekao da se očekuje da Srbija realizacijom projekata "Srbija 2027" i "Ekspo" postane najveće gradilište u Evropi, jer će ukupne investicije u svim sektorima iznositi oko 18 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana