УНС: Нетачне информације о мартовском погрому и даље на сајту РТК

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Нетачна информација о мартовском погрому над Србима више од мјесец дана постављена је на сајтовима приштинске РТК због чега је Удружење новинара Србије упутило жалбу Савјету за штампу такозваног Косова, амбасадама и међународним организацијама, али одговора и даље нема.

Из УНС-а подсјећају да је приштинска РТК 17. марта објавила лажну вијест као и прије 20 година да су се тројица албанских дјечака утопила у ријеци Ибар “док су бјежала од групе српских младића”.

Управо ова реченица била је окидач за избијање насиља 2004. године у коме је убијено 19 људи, претучено и малтретирано више од 900, протјерано око 4.000 Срба, уништено 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине.

УНС је, убрзо након што је та вијест објављена обавијестио Међународну и Европску федерацију новинара, као и још седам међународних новинарских и медијских организација, међу којима и Европски центар за слободу штампе и медија и Репортере без граница.

Дан након што је УНС са својим огранком на Косову и Метохији реаговао на лажну вијест, приштинска телевизија је измијенила вијест уз образложење да је то, наводно, била техничка новинарска грешка.

Међутим, иако је избачена формулација да су се албанска дјеца утопила “док су бјежала од групе српских младића”, у новој вијести је изостављено да је насиље 17. марта 2004. године било усмјерено против Срба.

Уништавање храмова и имовине Српске православне цркве /СПЦ/ интерпретирано је као “догађај праћен паљењем православних вјерских објеката и кућа на Косову”.

Док се у вијести ни на који начин не помињу Срби, истиче се да је “са друге стране уништена имовина и стотине приватних објеката Албанаца”.

И након реаговања УНС-а и његовог огранка на Косову у коме се најоштрије осуђују те “корекције”, као и дистанцирања од спорног текста најмање педесеторо запослених на ТВ каналу РТК2 на српском језику и у српској редакцији РТК1 који захтијевају да се истражи професионална одговорност у вези с тим, ова вијест се дуже од мјесец дана налази на сајтовима РТК на српском и албанском језику.

Огранак УНС-а на Косову и Метохији упутио је поводом овог случаја жалбу Савјету за штампу такозваног Косова и обратио се амбасадама и међународним организацијама у Приштини, али одговора још нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана