UNS: Netačne informacije o martovskom pogromu i dalje na sajtu RTK

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Netačna informacija o martovskom pogromu nad Srbima više od mjesec dana postavljena je na sajtovima prištinske RTK zbog čega je Udruženje novinara Srbije uputilo žalbu Savjetu za štampu takozvanog Kosova, ambasadama i međunarodnim organizacijama, ali odgovora i dalje nema.

Iz UNS-a podsjećaju da je prištinska RTK 17. marta objavila lažnu vijest kao i prije 20 godina da su se trojica albanskih dječaka utopila u rijeci Ibar “dok su bježala od grupe srpskih mladića”.

Upravo ova rečenica bila je okidač za izbijanje nasilja 2004. godine u kome je ubijeno 19 ljudi, pretučeno i maltretirano više od 900, protjerano oko 4.000 Srba, uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine.

UNS je, ubrzo nakon što je ta vijest objavljena obavijestio Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, kao i još sedam međunarodnih novinarskih i medijskih organizacija, među kojima i Evropski centar za slobodu štampe i medija i Reportere bez granica.

Dan nakon što je UNS sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji reagovao na lažnu vijest, prištinska televizija je izmijenila vijest uz obrazloženje da je to, navodno, bila tehnička novinarska greška.

Međutim, iako je izbačena formulacija da su se albanska djeca utopila “dok su bježala od grupe srpskih mladića”, u novoj vijesti je izostavljeno da je nasilje 17. marta 2004. godine bilo usmjereno protiv Srba.

Uništavanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ interpretirano je kao “događaj praćen paljenjem pravoslavnih vjerskih objekata i kuća na Kosovu”.

Dok se u vijesti ni na koji način ne pominju Srbi, ističe se da je “sa druge strane uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca”.

I nakon reagovanja UNS-a i njegovog ogranka na Kosovu u kome se najoštrije osuđuju te “korekcije”, kao i distanciranja od spornog teksta najmanje pedesetoro zaposlenih na TV kanalu RTK2 na srpskom jeziku i u srpskoj redakciji RTK1 koji zahtijevaju da se istraži profesionalna odgovornost u vezi s tim, ova vijest se duže od mjesec dana nalazi na sajtovima RTK na srpskom i albanskom jeziku.

Ogranak UNS-a na Kosovu i Metohiji uputio je povodom ovog slučaja žalbu Savjetu za štampu takozvanog Kosova i obratio se ambasadama i međunarodnim organizacijama u Prištini, ali odgovora još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana