Vučević: Nikome ne prijetimo, ali smo odlučni da štitimo Srbiju

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Srbija je uvijek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje, poručio je ministar odbrane Miloš Vučević i istakao da je Vojska danas garant slobode i neutralnosti Srbije.

"Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Jasno tražimo poštovanje za sve što ulažemo u razvoj dobrosusedskih odnosa, smirivanje tenzija na Balkanu, poštovanje međunarodnog prava i prava drugih", rekao je Vučević za magazin "Odbrana".

Prema njegovim riječima, iako je Vojska Srbije danas u odnosu na situaciju od prije jedne decenije, neuporedivo snažnija, opremljenija, sposobnija i bolje plaćena, strateški cilj njegovog mandata ostaje da ona bude još jača, brojnija, savremenija, obučenija, a socijalni položaj njenih pripadnika bolji.

"U narednom periodu želimo da u najvećoj mogućoj meri razvijemo sopstvene potencijale za razvoj i proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme. Ono što budemo nabavljali, kao i do sada, biće po meri naših potreba i po najpovoljnijim mogućim uslovima", rekao je Vučević.

 


On je rekao da određena sredstva koja je Srbija poručila od Ruske Federacije i platila prije početka sukoba u Ukrajini ne mogu da budu isporučena zbog sankcija koje su na snazi.

"To ni na koji način ne nanosi štetu Rusiji, već isključivo Srbiji i toga smo svesni i mi, ali i one države koje tu isporuku ne dozvoljavaju. S druge strane, ne isporučuju se i neka sredstva zapadne proizvodnje, iako uredno plaćena, iz nama nedovoljno razumljivih razloga", rekao je Vučević.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija blizu odluke o reaktiviranju obaveznog služenja vojnog roka, Vučević je rekao da je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka koja će biti zasnovana na proceni najodgovornijih i najstručnijih ljudi u Ministarstvu odbrane i Generalštabu.

Kada je riječ o bezbjednosnim izazovima koji su u ovom trenutku najznačajniji, Vučević izdvaja situaciju na Kosovu i Metohiji i sve zaoštrenije pritiske na Srbiju.

"Dok u Ukrajini bukti rat na Kosovu i Metohiji se zvecka oružjem...To svakako nije dobro. Briselski sporazum koji je potpisan 2013. godine jasno nalaže šta treba činiti, a njegovu implementaciju svojim potpisom garantuje EU", rekao je Vučević.

Govoreći o sukobu između Rusije i Ukrajine i koliko kriza ugrožava bezbjednost u Srbiji i okruženju, Vučević je ocijenio da taj sukob ugrožava bezbjednost cijelog svijeta, da su u to upletene najveće svjetske sile i da postoji ozbiljna opasnost od eskalacije u globalni rat.

"Srbija je, kao vojno neutralna zemlja, koja se opredelila da vodi uravnoteženu spoljnu politiku u skladu sa sopstvenim interesima, pod velikim pritiskom i tu situaciju pokušavaju da iskoriste neki politički igrači u regionu", rekao je Vučević i kao primjer naveo ponašanje privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana