У Грачаници обиљежене 24 године од почетка НАТО бомбардовања

Танјуг
У Грачаници обиљежене 24 године од почетка НАТО бомбардовања

ПРИШТИНА - Испред спомен-крста у Грачаници данас је служен парастос погинулим Србима у НАТО бомбардовању и током егзодуса након 1999. године, а сирене за узбуну уз звуке бомби подсјетили су окупљене на акцију Алијансе "Милосрдни анђео" када је почео прогон и затирање српства у јужној српској покрајини.

Начелник Косовског округа Срђан Поповић рекао је да се трагедија од прије 24 године и данас осјећа и да то народ није заборавио.

"Овај дан обележавамо као нешто најстрашније што се десило нашем народу, када нас је развијена цивилизација на прагу 21. века, која тежи ка врхунцу европских вредности, на један примитиван начин напала урушавајући сваку вредност модерног човечанства", истакао је Поповић.

Директор Библиотеке у Грачаници Бранкица Костић рекла је да је за 78 дана погинуло 89 малишана те упитала како опростити дјецу?

"На ове тужне годишњице поносно и ћутке стојимо и сећамо се како је то живети у слободи", рекла је Костићева.

Обиљежавању је присуствовао Дејан Павићевић, официр за везу Београда са Приштином.

Годишњица почетка бомбардовања СРЈ обиљежена је и у Звечану гдје су на споменик 13. страдалих положени вијенци.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

За 11 недеља НАТО је извршио 2.300 ваздушних удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби

Агресија на СРЈ извршена је без одобрења Савјета безбедности УН, а наредбу за почетак ваздушних напада издао је тадашњи генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана, док је командант НАТО-а током бомбардовања био амерички генерал Весли Кларк.

Бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, а дан касније Савјет безбједности УН усвојио је Резолуцију 1244.

Потом је 11. јуна почело размијештање 37.200 војника Кфора из 36 земаља са задатком да очувају мир и безбједност свих заједница на Косову и Метохији.

Истовремено са уласком Кфора почела су масовна расељавања Срба из Метохијске котлине и урбаних средина, пошто су у присуству "мировњака" албански терористи започели свеопшти прогона Срба и уништавање српске имовине, цркава и баштине.

Организатори обиљежавања годишњице су Епархија рашко-призренска, Привремени орган Приштине и Културно-просветна заједница Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана