U Gračanici obilježene 24 godine od početka NATO bombardovanja

Tanjug
U Gračanici obilježene 24 godine od početka NATO bombardovanja

PRIŠTINA - Ispred spomen-krsta u Gračanici danas je služen parastos poginulim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa nakon 1999. godine, a sirene za uzbunu uz zvuke bombi podsjetili su okupljene na akciju Alijanse "Milosrdni anđeo" kada je počeo progon i zatiranje srpstva u južnoj srpskoj pokrajini.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović rekao je da se tragedija od prije 24 godine i danas osjeća i da to narod nije zaboravio.

"Ovaj dan obeležavamo kao nešto najstrašnije što se desilo našem narodu, kada nas je razvijena civilizacija na pragu 21. veka, koja teži ka vrhuncu evropskih vrednosti, na jedan primitivan način napala urušavajući svaku vrednost modernog čovečanstva", istakao je Popović.

Direktor Biblioteke u Gračanici Brankica Kostić rekla je da je za 78 dana poginulo 89 mališana te upitala kako oprostiti djecu?

"Na ove tužne godišnjice ponosno i ćutke stojimo i sećamo se kako je to živeti u slobodi", rekla je Kostićeva.

Obilježavanju je prisustvovao Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda sa Prištinom.

Godišnjica početka bombardovanja SRJ obilježena je i u Zvečanu gdje su na spomenik 13. stradalih položeni vijenci.

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Za 11 nedelja NATO je izvršio 2.300 vazdušnih udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi

Agresija na SRJ izvršena je bez odobrenja Savjeta bezbednosti UN, a naredbu za početak vazdušnih napada izdao je tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, dok je komandant NATO-a tokom bombardovanja bio američki general Vesli Klark.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, a dan kasnije Savjet bezbjednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

Potom je 11. juna počelo razmiještanje 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja sa zadatkom da očuvaju mir i bezbjednost svih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Istovremeno sa ulaskom Kfora počela su masovna raseljavanja Srba iz Metohijske kotline i urbanih sredina, pošto su u prisustvu "mirovnjaka" albanski teroristi započeli sveopšti progona Srba i uništavanje srpske imovine, crkava i baštine.

Organizatori obilježavanja godišnjice su Eparhija raško-prizrenska, Privremeni organ Prištine i Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana