Србија свјетски лидер у привлачењу страних директних инвестиција

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Србија је од 2018. године свјетски лидер у привлачењу страних директних инвестиција, наводи се у овогодишњем извјештају најрелевантније организације за евалуацију и развој стартап екосистема "Стартап џинома" из Сан Франциска.

У извјештају се подсјећа да је магазин "Фајненшел тајмс" у посљедње три године прогласио Србију чак два пута за дестинацију број један за привлачење страних инвестиција, као и за земљу која ствара највише радних мјеста од директних страних инвестиција на милион становника, саопштено је из Кабинета министра за иновације и технолошки развој Србије.

Када је ријеч о улагањима у иновациони и стартап екосистем, Србија је оцијењена као један од лидера у стварању услова за привлачење иностраног капитала у овај сектор, а посебно у екосистему Београда и Новог Сада.

Према овом извјештају, који је представљен јуче јавности у Лондону, разлози за тако нешто леже у образовном систему, оперативним трошковима и пореским подстицајима.

Србија је препозната као једна од најотворенијих земаља за иностране стартап компаније и тимове, којима је омогућено 70 одсто ослобађања такси на порезе и доприносе.

Истовремено, оснивачи стартап компанија у Србији имају право на потпуно ослобађање свих пореза на зараду током прве три године пословања. Међу истакнутим пореским подстицајима за иновације препознато је ослобађање пореза на приход од интелектуалне својине произведене у Србији у износу од 80 одсто, затим дупло рачунање трошкова истраживања и развоја при пореском обрачуну, као и порески кредит за инвестиције у иновативне стартап компаније у износу од 30 одсто. У извјештају се наводи да српски образовни систем гради одличну инжењерску базу у СТЕМ областима, која омогућава да се млади иноватори баве новим концептима и пословним моделима у вези са најсавременијим технологијама.

Из "Стартап џинома" додају да је програмирање уведено као дио обавезног програма од петог разреда основне школе, као и да више од 35 гимназија у Србији има специјализована ИТ одјељења који реализују програме за најталентованије ученике. Додатно, више од 80 средњих школа у Србији специјализовано је за компјутерске науке и електротехнику.

Подсектори који се посебно издвајају по својој развијености и потенцијалу су гејминг и блокчејн, а посебно су истакнути недавни резултати српских стартап компанија у овим областима. Стартап екосистем Београда и Новог Сада, трећу годину заредом, нашао се у "Извјештају о глобалном стартап екосистему" који издаје најрелевантнија организација за евалуацију и развој стартап екосистема "Стартап џином" из Сан Франциска.

Укључивање Србије у ово истраживање покренули су Кабинет министра за иновације и технолошки развој и невладина организација Иницијатива "Дигитална Србија", док су у прикупљању података учествовали кључни играчи из домаће стартап заједнице, напомиње се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана