Си Ђинпинг, искрени пријатељ Србије

Синхуа
Си Ђинпинг, искрени пријатељ Србије

БЕОГРАД/ПЕКИНГ - Смјештена уз живописну ријеку Дунав, Жељезара Смедерево је дуго била слављена као понос Србије прије него што је прије више од двије деценије пала у банкрот.

Захваљујући продубљивању квалитетне сарадње Кине и Србије „Појас и пут“, вековна фабрика се значајно вратила 2016. године када је стигао њен кинески партнер.

За само неколико мјесеци, челичана је почела да остварује профит. Сада је постао један од највећих свјетских произвођача жељеза и челика и пружатеља интегрираних услуга мјерено производним капацитетом.

Поновно рођење челичане представља кључно оличење шире практичне сарадње између двије земље.

Док кинески предсједник Xи Јинпинг долази у своју другу државну посјету тој европској земљи у наредним данима, велика су очекивања да ће гвоздено пријатељство између два народа бити додатно обогаћено и ојачано.

Многе велике кинеске инвестиционе пројекте овде је донио предсједник Си, рекао је бивши предсједник Србије Томислав Николић.

"Он је искрени пријатељ Србије."

Током своје прве државне посјјете Србији 2016. године, Си је пружио снажну руку помоћи Железари Смедерево, што је изазвало талас кинеске подршке.

Предсједник Србије Александар Вучић јасно се сећа како је он, тада као премијер, пришао Сију током посјете потоњег са идејом да спасе посрнуло предузеће. Xи га је увјерио познатом кинеском изреком да се "обећања морају одржати, а акције морају бити резултат".

"Оно што се обавезујемо да ћемо учинити, као што је увођење најсавременије технологије, осигуравање локалног запошљавања и корист за ширу заједницу, мора бити постигнуто без грешке", рекао је Xи радницима приликом посјете творници.

Владан Михаиловић, извршни директор за производњу у челичани, описао је посјету Сија као прекретницу. Уз Сијеву подршку, Кина је понудила континуирану помоћ Србији да оживи фабрику.

"Преузете обавезе председника, посебно у погледу модернизације производних капацитета, постале су реалност", рекао је Михаиловић.

Око 60 км сјеверозападно од жељезаре налази се жељезничка станица Београд Центар, полазна тачка још једног пројекта сарадње Иницијативе Појас и пут (БРИ) о коме је Си стало - брза пруга Београд-Нови Сад.

Као дио српско-мађарске жељезнице, почела је са радом у марту 2022. године и од тада превози путнике између два највећа града у Србији брзинама до 200 км на сат. Вучић је то назвао "поклоном будућим генерацијама".

Цвјетајућа сарадња Пекинга и Београда у оквиру БРИ оличава растућу синергију између развојних стратегија две земље, што је значајно подстакло билатералне економске и трговинске односе.

Према кинеској царинској статистици, укупан обим трговине између Кине и Србије у 2023. години достигао је 4,35 милијарди америчких долара, што је повећање од 23,7 одсто у односу на претходну годину.

У октобру прошле године, о чему су свједочили Си и Вучић, Кина и Србија потписале су у Пекингу споразум о слободној трговини, први потписан између Кине и земље централне и источне Европе. Након што споразум ступи на снагу, више од 60 посто опорезљивих артикала постаће одмах ослобођено царина, а коначни удио обима увоза обје стране са нултим тарифама достићи ће око 95 посто.

"Кина је један од најважнијих партнера за економски развој Србије", рекао је Ненад Стекић, научни сарадник Института за међународну политику и економију, српског тхинк танк-а.

„Откако смо 2016. подигли наш однос на свеобухватно стратешко партнерство, однос заиста иде узлазном путањом у свим сегментима“, додао је.

ПРИЈАТЕЉ У ПОТРЕБИ

И челичана и жељезна шина свједоче о посебном односу између два народа, који је искован крвљу и животима. Суочени са потешкоћама и изазовима, кинески и српски народ су увијек подржавали једни друге кроз дебљину.

Када је пандемија ЦОВИД-19 направила хаос широм свијета, Кина је пружила правовремену помоћ Србији. Снабдјевајући Србију заштитном опремом, медицинским инструментима и вакцинама, Кина је послала и тим медицинских стручњака како би јој помогли да боље обузда пандемију.

Већ је било касно у ноћ када је кинески медицински тим слетио на београдски аеродром Никола Тесла. Вучић је предводио групу високих званичника да поздрави експерте. Иако руковање није било препоручљиво током епидемије, српски лидер је одлучио да се удари лактом са сваким чланом кинеског тима. Такође је пољубио кинеску националну заставу у знак захвалности за благовремену подршку Кине.

Кинески народ се показао као пријатељи у најтежим временима када се боримо за животе српског народа, рекао је Вучић.

У наредном мјесецу, Србија је додијелила своја најпрестижнија војна признања члановима кинеског медицинског тима, одајући признање за њихов непроцјењив допринос борби земље против пандемије.

Када се Кина суочила са потешкоћама, у помоћ је пожурила и Србија. Након што је 2008. године велики земљотрес сравнио кинески округ Венчуан, Србија је понудила брзу помоћ Кини и пружила велику количину хуманитарне помоћи људима у погођеним подручјима.

"Пријатељ у невољи је заиста пријатељ. То је одлична реченица", рекао је Вучић за Синхуу.

„Гвоздени пријатељ“ је начин на који Си описује Србију у кинеским спољним односима. У кинеском дипломатском дискурсу, израз има посебно значење.

Србија је поносна на своје гвоздено пријатељство са Кином, а Кина је Србију увек третирала као равноправну, рекао је Вучић Сију током посјете Кини ради учешћа на трећем Форуму за међународну сарадњу Појас и пут у октобру прошле године.

Гвоздено пријатељство, прокоментарисао је Ванг Јивеи, директор Института за међународне послове на Универзитету Ренмин у Кини, подразумијева блиске односе, блиску комуникацију и блиску сарадњу на основу истинског обостраног поштовања суштинских интереса. Све ове карактеристике се односе на односе Кине и Србије.

Шетајући београдским парком Калемегдан, симболом отпора, насљеђа и природних љепота Србије, Си је током посјете 2016. године изразио дубоко поштовање према земљи и њеним људима.

"Српски народ, несаломљивог духа, оживљавао је изнова у историји попут феникса, којој се кинески народ веома диви", рекао је кинески председник, који сматра да су све земље, без обзира на величину, равноправне чланице међународне заједнице и треба да коегзистирају у миру и да уче једни од других.

Вођена Сијевом филозофијом, Кина чврсто подржава Србију у питањима која се тичу њених суштинских интереса и великих брига, чинећи њихово гвоздено пријатељство добрим примјером једнаког третмана и обостране користи између земаља различите величине.

Веза између двије земље јача се не само дипломатским путем, већ и узајамним поштовањем и разумијевањем, истакао је Александар Вулин, бивши министар одбране и унутрашњих послова Србије.

"Србија дубоко поштује Народну Републику Кину, не само због њене величине, већ и због узорног вођства које оличава", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана