Si Đinping, iskreni prijatelj Srbije

Sinhua
Si Đinping, iskreni prijatelj Srbije

BEOGRAD/PEKING - Smještena uz živopisnu rijeku Dunav, Željezara Smederevo je dugo bila slavljena kao ponos Srbije prije nego što je prije više od dvije decenije pala u bankrot.

Zahvaljujući produbljivanju kvalitetne saradnje Kine i Srbije „Pojas i put“, vekovna fabrika se značajno vratila 2016. godine kada je stigao njen kineski partner.

Za samo nekoliko mjeseci, čeličana je počela da ostvaruje profit. Sada je postao jedan od najvećih svjetskih proizvođača željeza i čelika i pružatelja integriranih usluga mjereno proizvodnim kapacitetom.

Ponovno rođenje čeličane predstavlja ključno oličenje šire praktične saradnje između dvije zemlje.

Dok kineski predsjednik Xi Jinping dolazi u svoju drugu državnu posjetu toj evropskoj zemlji u narednim danima, velika su očekivanja da će gvozdeno prijateljstvo između dva naroda biti dodatno obogaćeno i ojačano.

Mnoge velike kineske investicione projekte ovde je donio predsjednik Si, rekao je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"On je iskreni prijatelj Srbije."

Tokom svoje prve državne posjjete Srbiji 2016. godine, Si je pružio snažnu ruku pomoći Železari Smederevo, što je izazvalo talas kineske podrške.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno se seća kako je on, tada kao premijer, prišao Siju tokom posjete potonjeg sa idejom da spase posrnulo preduzeće. Xi ga je uvjerio poznatom kineskom izrekom da se "obećanja moraju održati, a akcije moraju biti rezultat".

"Ono što se obavezujemo da ćemo učiniti, kao što je uvođenje najsavremenije tehnologije, osiguravanje lokalnog zapošljavanja i korist za širu zajednicu, mora biti postignuto bez greške", rekao je Xi radnicima prilikom posjete tvornici.

Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju u čeličani, opisao je posjetu Sija kao prekretnicu. Uz Sijevu podršku, Kina je ponudila kontinuiranu pomoć Srbiji da oživi fabriku.

"Preuzete obaveze predsednika, posebno u pogledu modernizacije proizvodnih kapaciteta, postale su realnost", rekao je Mihailović.

Oko 60 km sjeverozapadno od željezare nalazi se željeznička stanica Beograd Centar, polazna tačka još jednog projekta saradnje Inicijative Pojas i put (BRI) o kome je Si stalo - brza pruga Beograd-Novi Sad.

Kao dio srpsko-mađarske željeznice, počela je sa radom u martu 2022. godine i od tada prevozi putnike između dva najveća grada u Srbiji brzinama do 200 km na sat. Vučić je to nazvao "poklonom budućim generacijama".

Cvjetajuća saradnja Pekinga i Beograda u okviru BRI oličava rastuću sinergiju između razvojnih strategija dve zemlje, što je značajno podstaklo bilateralne ekonomske i trgovinske odnose.

Prema kineskoj carinskoj statistici, ukupan obim trgovine između Kine i Srbije u 2023. godini dostigao je 4,35 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 23,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U oktobru prošle godine, o čemu su svjedočili Si i Vučić, Kina i Srbija potpisale su u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini, prvi potpisan između Kine i zemlje centralne i istočne Evrope. Nakon što sporazum stupi na snagu, više od 60 posto oporezljivih artikala postaće odmah oslobođeno carina, a konačni udio obima uvoza obje strane sa nultim tarifama dostići će oko 95 posto.

"Kina je jedan od najvažnijih partnera za ekonomski razvoj Srbije", rekao je Nenad Stekić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju, srpskog think tank-a.

„Otkako smo 2016. podigli naš odnos na sveobuhvatno strateško partnerstvo, odnos zaista ide uzlaznom putanjom u svim segmentima“, dodao je.

PRIJATELj U POTREBI

I čeličana i željezna šina svjedoče o posebnom odnosu između dva naroda, koji je iskovan krvlju i životima. Suočeni sa poteškoćama i izazovima, kineski i srpski narod su uvijek podržavali jedni druge kroz debljinu.

Kada je pandemija COVID-19 napravila haos širom svijeta, Kina je pružila pravovremenu pomoć Srbiji. Snabdjevajući Srbiju zaštitnom opremom, medicinskim instrumentima i vakcinama, Kina je poslala i tim medicinskih stručnjaka kako bi joj pomogli da bolje obuzda pandemiju.

Već je bilo kasno u noć kada je kineski medicinski tim sletio na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Vučić je predvodio grupu visokih zvaničnika da pozdravi eksperte. Iako rukovanje nije bilo preporučljivo tokom epidemije, srpski lider je odlučio da se udari laktom sa svakim članom kineskog tima. Takođe je poljubio kinesku nacionalnu zastavu u znak zahvalnosti za blagovremenu podršku Kine.

Kineski narod se pokazao kao prijatelji u najtežim vremenima kada se borimo za živote srpskog naroda, rekao je Vučić.

U narednom mjesecu, Srbija je dodijelila svoja najprestižnija vojna priznanja članovima kineskog medicinskog tima, odajući priznanje za njihov neprocjenjiv doprinos borbi zemlje protiv pandemije.

Kada se Kina suočila sa poteškoćama, u pomoć je požurila i Srbija. Nakon što je 2008. godine veliki zemljotres sravnio kineski okrug Venčuan, Srbija je ponudila brzu pomoć Kini i pružila veliku količinu humanitarne pomoći ljudima u pogođenim područjima.

"Prijatelj u nevolji je zaista prijatelj. To je odlična rečenica", rekao je Vučić za Sinhuu.

„Gvozdeni prijatelj“ je način na koji Si opisuje Srbiju u kineskim spoljnim odnosima. U kineskom diplomatskom diskursu, izraz ima posebno značenje.

Srbija je ponosna na svoje gvozdeno prijateljstvo sa Kinom, a Kina je Srbiju uvek tretirala kao ravnopravnu, rekao je Vučić Siju tokom posjete Kini radi učešća na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put u oktobru prošle godine.

Gvozdeno prijateljstvo, prokomentarisao je Vang Jivei, direktor Instituta za međunarodne poslove na Univerzitetu Renmin u Kini, podrazumijeva bliske odnose, blisku komunikaciju i blisku saradnju na osnovu istinskog obostranog poštovanja suštinskih interesa. Sve ove karakteristike se odnose na odnose Kine i Srbije.

Šetajući beogradskim parkom Kalemegdan, simbolom otpora, nasljeđa i prirodnih ljepota Srbije, Si je tokom posjete 2016. godine izrazio duboko poštovanje prema zemlji i njenim ljudima.

"Srpski narod, nesalomljivog duha, oživljavao je iznova u istoriji poput feniksa, kojoj se kineski narod veoma divi", rekao je kineski predsednik, koji smatra da su sve zemlje, bez obzira na veličinu, ravnopravne članice međunarodne zajednice i treba da koegzistiraju u miru i da uče jedni od drugih.

Vođena Sijevom filozofijom, Kina čvrsto podržava Srbiju u pitanjima koja se tiču njenih suštinskih interesa i velikih briga, čineći njihovo gvozdeno prijateljstvo dobrim primjerom jednakog tretmana i obostrane koristi između zemalja različite veličine.

Veza između dvije zemlje jača se ne samo diplomatskim putem, već i uzajamnim poštovanjem i razumijevanjem, istakao je Aleksandar Vulin, bivši ministar odbrane i unutrašnjih poslova Srbije.

"Srbija duboko poštuje Narodnu Republiku Kinu, ne samo zbog njene veličine, već i zbog uzornog vođstva koje oličava", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana