Познат узрок судара возова у тунелу у Београду (ВИДЕО)

ГС
Познат узрок судара возова у тунелу у Београду (ВИДЕО)

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да је узрок судара возова у тунелу Вуков споменик-Панчевачки мост, у којем није било жртава, људски фактор, а министар саобраћаја Горан Весић навео је да је повријеђено 13 путника, од којих је четворо превезено у Ургентни центар.

"Гарнитура Беовоза је прошла кроз заштитно светло и ударила у теренти воз који је чекао дозволу да крене према станици Овча", рекао је Весић.

Дачић је новинарима рекао да у несрећама попут ове често има жртава, као и да је права срећа што у данашњем судару није било погинулих и да су сви путници изашли из воза.

“Најважнија вест је да нема смртно страдалих и да су сви путници изашли из воза...”, рекао је Дачић.

Додао је да су ватрогасци-спасиоци, који су учествовали у акцији спасавања, повријеђене путнике извукли кроз евакуациони излаз, односно тунел, за који 99 одсто грађана уопште и не зна чему служи.

Дачић је објаснио да хитна помоћ практично није могла ни да приђе, па су ватрогасци одиграли ту важну улогу и извукли све повријеђене, као и све путнике.

“Оно што је важно да знамо, имали смо и среће да није било погинулих. У оваквим несрећама где је људски фактор узрок има и несрећа са најтежим исходом. Овако нешто не сме више да се понавља из овог треба извући поуку, али је најважније од свега да нема мртвих”, закључио је Дачић, преноси Тануг.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Лука Чаушић, који је на лице мјеста дошао заједно са министрима Дачићем, Весићем и директорком предузећа "Инфраструктура железнице Србије" Јеленом Танасковић, рекао је да у 18.42 часова примљена дојава о судару, након чега је на терен изашло укупно 25 ватрогасаца.

"Доласком на лице места у 18.48 часова установљено је да се терентни воз сударио са путничким возом у тунелу у дубини од 400 метара од улаза у тунел код Панчевачког моста", рекао је Чаушић.

Министар саобраћаја Горан Весић рекао је да ће детаљи незгоде бити познати када Комисија "Инфраструктуре железнице Србије" објави званичан извјештај, што се очекује у току сутрашњег дана.

Саобраћај на тој дионици пруге је тренутно обустављен, а како је Весић најавио, он ће бити нормализован сутра током преподнева, или најкасније до поднева.

Ово је трећи судар БГ Воза такве врсте до сада.

Претходна два догодила су се 2. маја 2013. и 5. новембра 1992. и то у тунелу испод Бежаније, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У обје претходне нсреће је узрок такође био људски фактор. У судару 1992. је било погинулих, док су 2013. повријеђена 22 путника.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана