Poznat uzrok sudara vozova u tunelu u Beogradu (VIDEO)

GS
Poznat uzrok sudara vozova u tunelu u Beogradu (VIDEO)

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je uzrok sudara vozova u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most, u kojem nije bilo žrtava, ljudski faktor, a ministar saobraćaja Goran Vesić naveo je da je povrijeđeno 13 putnika, od kojih je četvoro prevezeno u Urgentni centar.

"Garnitura Beovoza je prošla kroz zaštitno svetlo i udarila u terenti voz koji je čekao dozvolu da krene prema stanici Ovča", rekao je Vesić.

Dačić je novinarima rekao da u nesrećama poput ove često ima žrtava, kao i da je prava sreća što u današnjem sudaru nije bilo poginulih i da su svi putnici izašli iz voza.

“Najvažnija vest je da nema smrtno stradalih i da su svi putnici izašli iz voza...”, rekao je Dačić.

Dodao je da su vatrogasci-spasioci, koji su učestvovali u akciji spasavanja, povrijeđene putnike izvukli kroz evakuacioni izlaz, odnosno tunel, za koji 99 odsto građana uopšte i ne zna čemu služi.

Dačić je objasnio da hitna pomoć praktično nije mogla ni da priđe, pa su vatrogasci odigrali tu važnu ulogu i izvukli sve povrijeđene, kao i sve putnike.

“Ono što je važno da znamo, imali smo i sreće da nije bilo poginulih. U ovakvim nesrećama gde je ljudski faktor uzrok ima i nesreća sa najtežim ishodom. Ovako nešto ne sme više da se ponavlja iz ovog treba izvući pouku, ali je najvažnije od svega da nema mrtvih”, zaključio je Dačić, prenosi Tanug.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić, koji je na lice mjesta došao zajedno sa ministrima Dačićem, Vesićem i direktorkom preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" Jelenom Tanasković, rekao je da u 18.42 časova primljena dojava o sudaru, nakon čega je na teren izašlo ukupno 25 vatrogasaca.

"Dolaskom na lice mesta u 18.48 časova ustanovljeno je da se terentni voz sudario sa putničkim vozom u tunelu u dubini od 400 metara od ulaza u tunel kod Pančevačkog mosta", rekao je Čaušić.

Ministar saobraćaja Goran Vesić rekao je da će detalji nezgode biti poznati kada Komisija "Infrastrukture železnice Srbije" objavi zvaničan izvještaj, što se očekuje u toku sutrašnjeg dana.

Saobraćaj na toj dionici pruge je trenutno obustavljen, a kako je Vesić najavio, on će biti normalizovan sutra tokom prepodneva, ili najkasnije do podneva.

Ovo je treći sudar BG Voza takve vrste do sada.

Prethodna dva dogodila su se 2. maja 2013. i 5. novembra 1992. i to u tunelu ispod Bežanije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U obje prethodne nsreće je uzrok takođe bio ljudski faktor. U sudaru 1992. je bilo poginulih, dok su 2013. povrijeđena 22 putnika.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana