Грујичић: Сви генерали Војске Србије који су служили на Космету обољели од малигних болести

Срна
Грујичић: Сви генерали Војске Србије који су служили на Космету обољели од малигних болести

БЕОГРАД - Министар здравља Србије Даница Грујичић изјавила је да ниједан од генерала Војске Србије који су служили на Косову и Метохији није умро од кардиоваскуларних болести - сви су обољели од малигних болести, а неки су, нажалост, и преминули.

"Као клиничар, то једноставно објашњавам већом агресивношћу тумора који су настали услед дејства различитих физичко-хемијских агенаса. На југу централне Србије и Космету то је апсолутно осиромашени уранијум, мада је и тамо било хемије, а у севернијем делу земље практично се водио хемијски рат који је довео до регионалне еколошке катастрофе, што је и потврђено у извештају УНЕП-а у априлу 1999. године", рекла је Грујичићева.

Према њеним ријечима, чињеница је да су нано честице осиромашеног уранијума и молекули различитих токсичних материја у огромним количинама доспјеле у ваздух, тло и воду.

"Све комисије које су се бавиле еколошким загађењем рекле су да нема радијације, али они који знају шта је канцерогенеза и не очекују радијацију у том тренутку. До ње долази само у моменту експлозије, све после тога је ширење нано честица. Њиховим удисањем, продором у дигестивни тракт, доласком у уринарни тракт и у једном одређеном тренутку, због слабљења имунолошког система, долази до развоја малигне ћелије, односно до развитка тумора", рекла је Грујичићева за Раша тудеј Балкан.

Она је указала на то да, осим онколошких, проблем представљају и аутоимуне болести, 100-процентни стерилитет код мушкараца, као и патолошке трудноће код жена.

Грујичићева је рекла да у Србији, нажалост, никада није спроведено научно испитивање које би математички прецизно доказало шта се заправо догодило 1999. године.

"Ми имамо посредне доказе, али јасне, научне доказе немамо, јер није било слуха да се такво испитивање спроведе", рекла је Грујичићева.

Она је истакла да је добро то што је Војномедицинска академија пратила око 4.000 српских војника који су били у контаминираним зонама са осиромашеним уранијумом.

"Међутим, то праћење је престало после четири године. Довољно је само њих испитати и видети шта се десило", рекла је Грујичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана