Воз тестирао српску пругу са 202 километра на сат

Агенције
Воз тестирао српску пругу са 202 километра на сат

БЕОГРАД - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је већ првог дана тестирања дионице брзе пруге од Новог Сада до Суботице воз постигао изузетну брзину од 202 километара на сат, чиме је потврђен квалитет изградње те пруге, пренијели су београдски медији.

Весић је на свом "Инстаграму" навео да је њемачка компанија "Дојче бан" (ДБСТ) тестирала брзу пругу од Новог Сада до Суботице, а коју Србија гради са својим кинеским партнерима.

Нагласио је да су српске пруге спој кинеске технологије и европских стандарда и да су све изграђене у складу са директивама ЕУ и српским законом о интероперабилности жељезничког саобраћаја.

- Брзу пругу коју сада градимо од Новог Сада сертификује за стандарде Европске уније једна од највећих европских компанија из Холандије, а техничку контролу и пријем ради угледна немачка компанија "Дојче бан - рекао је Весић.

Министар је још истакао и да је Србија овог тренутка једна од ријетких земаља Европе у којој заједно могу да раде кинеске, њемачке и холандске компаније, захваљујући политици коју води предсједник Србије Александар Вучић, пренијели су београдски медији.

A train on the tracksDescription automatically generated

Весић је најавио и да ће почетком децембра почети саобраћај на брзој прузи до Суботице, годину дана прије предвиђеног рока.

- Србија ће имати 183 километра брзих пруга. Од Београда до Суботице стизаће се брзим возом за 80 минута, до Бачке Тополе за 64 минута, а до Врбаса за 53 минута - навео је Весић.

Иначе у четвртак увече у жељезничкој станици Бачка Топола, постављањем посљедњег дијела шина, спојен је главни колосијек на дионици брзе пруге од Новог Сада до Будимпеште.

Посебност

Горан Весић је изразио увјерење да ће, када буде писана новија историја Србије и побројавано шта је то све урађено у једној деценији, изградња брзе пруге бити посебно истакнута.

- Када буде завршена пруга до Будимпеште и крену радови на 230 километара дугој брзој прузи Београд - Ниш, биће настављен пројекат повезивања пругом даље ка Скопљу и Солуну. Спајањем пруге до Солуна и Атине имаћемо од Будимпеште до Грчке брзу пругу дугу више од 1.500 километара. Србија ће заузимати централно мјесто развоја на западном Балкану, поручио је Весић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана