Voz testirao srpsku prugu sa 202 kilometra na sat

Agencije
Voz testirao srpsku prugu sa 202 kilometra na sat

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je već prvog dana testiranja dionice brze pruge od Novog Sada do Subotice voz postigao izuzetnu brzinu od 202 kilometara na sat, čime je potvrđen kvalitet izgradnje te pruge, prenijeli su beogradski mediji.

Vesić je na svom "Instagramu" naveo da je njemačka kompanija "Dojče ban" (DBST) testirala brzu prugu od Novog Sada do Subotice, a koju Srbija gradi sa svojim kineskim partnerima.

Naglasio je da su srpske pruge spoj kineske tehnologije i evropskih standarda i da su sve izgrađene u skladu sa direktivama EU i srpskim zakonom o interoperabilnosti željezničkog saobraćaja.

- Brzu prugu koju sada gradimo od Novog Sada sertifikuje za standarde Evropske unije jedna od najvećih evropskih kompanija iz Holandije, a tehničku kontrolu i prijem radi ugledna nemačka kompanija "Dojče ban - rekao je Vesić.

Ministar je još istakao i da je Srbija ovog trenutka jedna od rijetkih zemalja Evrope u kojoj zajedno mogu da rade kineske, njemačke i holandske kompanije, zahvaljujući politici koju vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenijeli su beogradski mediji.

A train on the tracksDescription automatically generated

Vesić je najavio i da će početkom decembra početi saobraćaj na brzoj pruzi do Subotice, godinu dana prije predviđenog roka.

- Srbija će imati 183 kilometra brzih pruga. Od Beograda do Subotice stizaće se brzim vozom za 80 minuta, do Bačke Topole za 64 minuta, a do Vrbasa za 53 minuta - naveo je Vesić.

Inače u četvrtak uveče u željezničkoj stanici Bačka Topola, postavljanjem posljednjeg dijela šina, spojen je glavni kolosijek na dionici brze pruge od Novog Sada do Budimpešte.

Posebnost

Goran Vesić je izrazio uvjerenje da će, kada bude pisana novija istorija Srbije i pobrojavano šta je to sve urađeno u jednoj deceniji, izgradnja brze pruge biti posebno istaknuta.

- Kada bude završena pruga do Budimpešte i krenu radovi na 230 kilometara dugoj brzoj pruzi Beograd - Niš, biće nastavljen projekat povezivanja prugom dalje ka Skoplju i Solunu. Spajanjem pruge do Soluna i Atine imaćemo od Budimpešte do Grčke brzu prugu dugu više od 1.500 kilometara. Srbija će zauzimati centralno mjesto razvoja na zapadnom Balkanu, poručio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana