Grujičić: Svi generali Vojske Srbije koji su služili na Kosmetu oboljeli od malignih bolesti

Srna
Grujičić: Svi generali Vojske Srbije koji su služili na Kosmetu oboljeli od malignih bolesti

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je da nijedan od generala Vojske Srbije koji su služili na Kosovu i Metohiji nije umro od kardiovaskularnih bolesti - svi su oboljeli od malignih bolesti, a neki su, nažalost, i preminuli.

"Kao kliničar, to jednostavno objašnjavam većom agresivnošću tumora koji su nastali usled dejstva različitih fizičko-hemijskih agenasa. Na jugu centralne Srbije i Kosmetu to je apsolutno osiromašeni uranijum, mada je i tamo bilo hemije, a u severnijem delu zemlje praktično se vodio hemijski rat koji je doveo do regionalne ekološke katastrofe, što je i potvrđeno u izveštaju UNEP-a u aprilu 1999. godine", rekla je Grujičićeva.

Prema njenim riječima, činjenica je da su nano čestice osiromašenog uranijuma i molekuli različitih toksičnih materija u ogromnim količinama dospjele u vazduh, tlo i vodu.

"Sve komisije koje su se bavile ekološkim zagađenjem rekle su da nema radijacije, ali oni koji znaju šta je kancerogeneza i ne očekuju radijaciju u tom trenutku. Do nje dolazi samo u momentu eksplozije, sve posle toga je širenje nano čestica. Njihovim udisanjem, prodorom u digestivni trakt, dolaskom u urinarni trakt i u jednom određenom trenutku, zbog slabljenja imunološkog sistema, dolazi do razvoja maligne ćelije, odnosno do razvitka tumora", rekla je Grujičićeva za Raša tudej Balkan.

Ona je ukazala na to da, osim onkoloških, problem predstavljaju i autoimune bolesti, 100-procentni sterilitet kod muškaraca, kao i patološke trudnoće kod žena.

Grujičićeva je rekla da u Srbiji, nažalost, nikada nije sprovedeno naučno ispitivanje koje bi matematički precizno dokazalo šta se zapravo dogodilo 1999. godine.

"Mi imamo posredne dokaze, ali jasne, naučne dokaze nemamo, jer nije bilo sluha da se takvo ispitivanje sprovede", rekla je Grujičićeva.

Ona je istakla da je dobro to što je Vojnomedicinska akademija pratila oko 4.000 srpskih vojnika koji su bili u kontaminiranim zonama sa osiromašenim uranijumom.

"Međutim, to praćenje je prestalo posle četiri godine. Dovoljno je samo njih ispitati i videti šta se desilo", rekla je Grujičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana