Дјеца из ОШ „Владислав Рибникар“ одлучила да похађају наставу до краја школске године

Танјуг
Foto: Курир

БЕОГРАД - Члан савјета родитеља О.Ш. „Владислав Рибникар“ Дејан Ристић изјавио је данас да је 95 одсто родитеља гласало на савјету родитеља да се школска година не скраћује и да дјеца похађају наставу до 20. јуна, редовног краја школске године.

„Најновије изјашњавање савета родитеља, нашег репрезентативног тела које представља децу и родитеље, у понедељак вече резултирало је томе да је 95 одсто родитеља гласало за то да се школска година не сркаћује, да деца до краја школске године иду редовно на наставу и то јесте нешто што је жеља деце. У овом тренутку више од 85 одсто деце похађа редовну наставу у школи“, рекао је Ристић.  

На питање како је дошло до подјељеног мишљења родитеља о даљој настави у О.П. „Владислав Рибникар“, Ристић је навео да нема подјељеног мишљења, већ да је нормално да након велике трагедије људи различито реагују.  

„Посебно трауматично и драматично реагују породице пострадалих. Такође веома драматично и трауматично реагују породице рањених, али и ми сви остали“, оцијенио је Ристић.  

Према ријечима Ристића, дјеца су сама одлучила да похађају наставу у овој школи до краја школске године.  

„За нас старије та одлука је била неочекивана, моја ћерка иде на наставу и у почетку је за супругу и мене та одлука је била неочекивана, јер смо очекивали да ће рећи да није спремна“, рекао је Ристић.  

Ристић је навео да родитељима и дјеци из  О.Ш. „Владислав Рибникар“ значи емпатија која постоји у друштву, као и висок степен саосећјања и разумјевања.  

Саговорник Тањуга је прокоментарисао долазак стручњака из Норвешке у О.Ш. „Владислав Рибникар“ и оцијенио да је састанак родитеља са њима протекао конструктивно, у атмосфери туге.  

„У случају Норвешке, када је Брејвик убио 69 цивила и ранио више стотина цивила, њима су били потребни месеци и године по њиховом јутрашњем сведочењу да осмисле начин на који ће обавити јавну меморијализацију тог догађаја, жртава, као и како третирати преживеле“, навео је Ристић.  

Он је рекао да су норвежани изнијели предлог да се део школе у коме се догодила трагедија очува као меморијални центар, као и да је потребно водити дијалог и дати времена за опоравак.  

„Норвежани су нам указали да је важно водити дијалог, да је важно дати времена свима, а посебно онима који су у највећој мери оштећени да почну да разговарају и да почну да дају предлоге како они мисле да би то требало урадити и то се већ дешава“, изјавио је Ристић.  

Ристић је додао и да нема разлога за журбу, као и да је потребно да у овом моменту будемо зрело друштво и зрели појединци.  

„Оно што ми као родитељи ђака ОШ „Владислав Рибникар“ заиста молимо, то је разумевање. Подршку имамо, немојмо журити. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана