Djeca iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ odlučila da pohađaju nastavu do kraja školske godine

Tanjug
Foto: Kurir

BEOGRAD - Član savjeta roditelja O.Š. „Vladislav Ribnikar“ Dejan Ristić izjavio je danas da je 95 odsto roditelja glasalo na savjetu roditelja da se školska godina ne skraćuje i da djeca pohađaju nastavu do 20. juna, redovnog kraja školske godine.

„Najnovije izjašnjavanje saveta roditelja, našeg reprezentativnog tela koje predstavlja decu i roditelje, u ponedeljak veče rezultiralo je tome da je 95 odsto roditelja glasalo za to da se školska godina ne srkaćuje, da deca do kraja školske godine idu redovno na nastavu i to jeste nešto što je želja dece. U ovom trenutku više od 85 odsto dece pohađa redovnu nastavu u školi“, rekao je Ristić.  

Na pitanje kako je došlo do podjeljenog mišljenja roditelja o daljoj nastavi u O.P. „Vladislav Ribnikar“, Ristić je naveo da nema podjeljenog mišljenja, već da je normalno da nakon velike tragedije ljudi različito reaguju.  

„Posebno traumatično i dramatično reaguju porodice postradalih. Takođe veoma dramatično i traumatično reaguju porodice ranjenih, ali i mi svi ostali“, ocijenio je Ristić.  

Prema riječima Ristića, djeca su sama odlučila da pohađaju nastavu u ovoj školi do kraja školske godine.  

„Za nas starije ta odluka je bila neočekivana, moja ćerka ide na nastavu i u početku je za suprugu i mene ta odluka je bila neočekivana, jer smo očekivali da će reći da nije spremna“, rekao je Ristić.  

Ristić je naveo da roditeljima i djeci iz  O.Š. „Vladislav Ribnikar“ znači empatija koja postoji u društvu, kao i visok stepen saosećjanja i razumjevanja.  

Sagovornik Tanjuga je prokomentarisao dolazak stručnjaka iz Norveške u O.Š. „Vladislav Ribnikar“ i ocijenio da je sastanak roditelja sa njima protekao konstruktivno, u atmosferi tuge.  

„U slučaju Norveške, kada je Brejvik ubio 69 civila i ranio više stotina civila, njima su bili potrebni meseci i godine po njihovom jutrašnjem svedočenju da osmisle način na koji će obaviti javnu memorijalizaciju tog događaja, žrtava, kao i kako tretirati preživele“, naveo je Ristić.  

On je rekao da su norvežani iznijeli predlog da se deo škole u kome se dogodila tragedija očuva kao memorijalni centar, kao i da je potrebno voditi dijalog i dati vremena za oporavak.  

„Norvežani su nam ukazali da je važno voditi dijalog, da je važno dati vremena svima, a posebno onima koji su u najvećoj meri oštećeni da počnu da razgovaraju i da počnu da daju predloge kako oni misle da bi to trebalo uraditi i to se već dešava“, izjavio je Ristić.  

Ristić je dodao i da nema razloga za žurbu, kao i da je potrebno da u ovom momentu budemo zrelo društvo i zreli pojedinci.  

„Ono što mi kao roditelji đaka OŠ „Vladislav Ribnikar“ zaista molimo, to je razumevanje. Podršku imamo, nemojmo žuriti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana