Ђеновић: Темељни уговор донијеће сигурност СПЦ

Танјуг
Ђеновић: Темељни уговор донијеће сигурност СПЦ

БЕОГРАД - Потписивање Темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ), према мишљењу вјерског аналитичара Драшка Ђеновића, донијело је сигурност СПЦ, јер јасно декларише ко је носилац права имовине у Црној Гори која уопште није мала и оцјењује да ће Темељни уговор помоћи СПЦ да рјешава и друге административне ствари.

Ђеновић објашњава за Танјуг да Темељни уговор регулише односе између државе Црне Горе и Српске православне цркве и да неће донијети велике промјене.

Проблем у вези са Темељним уговором био је у томе, појаснио је, што је Демократска партија социјалиста (ДПС) жељела да да имовина која је стечена у вријеме прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а који је једним дијелом финансирала и држава Црна Гора, буде државна имовина, а не црквена.

-Сада је постигнут договор, с обзиром на то да је православна црква Црне Горе ушла у Српску патријаршију 1920., а која је била носилац права власништва те имовине, значи да тај континуитет доказује да је садашњи власник СПЦ - истиче Ђеновић.

На питање шта гарантује да нека нова власт у Црној Гори неће поништити Темељни уговор, он одговара питањем „а шта је сигурност на Балкану?“

-Ми немамо никакву сигурност ни за оно што је у Србији, а камоли у Црној Гори. У Црној Гори о чему год да се ради, све је политичко питање. Самим тим, никакву сигурност немамо нигде на свету и не знамо за 50 или 100 година да ли ћемо постојати као држава или људски род - поручује Ђеновић.

На примједбу да је потписивање Темељног уговора било некако скривено од јавности, без договора, он одговара да ако нечега нема у медијима то не значи да је тајно.

-На тај начин спречено је да се понови оно што се дешавало када је митрополит Јоаникије био увођен у функцију, протести, као и различите безбедносне претње за српског патријарха који је потписник уговора - сматра Ђеновић.

Он не вјерује у могућност нереда у Црној Гори и наводи да је јуче, када је потписан Темељни уговор, било свега шачица оних који су протестовали.

Оно што може да се деси, каже, је да ДПС тражи да се влади изгласа неповјерење, али истиче да ће бити занимљиво то видјети, с обзиром на то да ће српске странке у Црној Гори, које нису дио Абазовићеве владе, у сваком случају гласати за Абазовића, јер би било сулудо да се тражи да се обори влада која је потписала оно зашта се оне боре, а то је потписивање Темељног уговора.

На питање о давању аутокефалности МПЦ, Ђеновић каже да се патријарх Порфирије ријешио на то, након 50 и нешто година самопроглашене самосталности МПЦ, с обзиром да 99 процената православних хришћана у Сјеверној Македонији као своју цркву признаје МПЦ.

-Није то слабост већ решеност патријарха да рашчисти нешто што се таложило деценијама да би она могла да иде даље - истиче Ђеновић.

Поред питања МПЦ, потписивањем Темељног уговора ријешена је агонија која је трајала скоро 12 година.

-Патријарх Порфирије је патријарх 21. века и жели да црква живи у 21. веку. Мора прво да се реши баласта, нагомиланих проблема, да би могла пуном паром да иде напред, посвети се младима и духовној обнови верника, саме цркве и ово су неки од првих корака ка томе - поручује Ђеновић.

Он додаје да је дуг пут до потпуне самосталности МПЦ, с обзиром да је Васељенска патријаршија не признаје.

-Васељенска патријаршија је спремна да јој да аутокефалност само у границама Сјеверне Македоније, а не признају јој име Македонска, већ Охридска архиепископија. МПЦ је само добила дозволу од своје мајке цркве СПЦ да може да је затражи, међутим, знамо да остале помесне цркве нису признале МПЦ као аутокефалну - наглашава Ђеновић.

Што се тиче будућих великих изазова СПЦ, Ђеновић сматра да је то Град Београд.

-Већ десетак година се говори о томе да се Митрополија београдско-карловачка подели на три дела како би тројица епископа покривали ту територију. Постоји иницијатива да патријарх буде само патријарх, да нема своју канонску јурисдикцију над одређеним делом како би му једноставно било олакшано да се не бави и питањем свештеника у одређеној епархији - прича Ђеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана