Пленковић и Пенава договорили већину без СДСС-а?

Танјуг
Пленковић и Пенава договорили већину без СДСС-а?

ЗАГРЕБ- Иако су лидери ХДЗ-а и Домовинског покрета, Андреј Пленковић и Иван Пенава, изјавили да им је потребно још неколико дана за преговоре о формирању нове парламентарне већине и владе, медији пишу да је већина већ договорена.

До договра је, према писању загребачког „Јутарњег листа“ дошло јуче у Вуковару, гдје је боравио Пленковић поводом обиљежавања Дана града. Наводно је, кажу, Пленковић скупио већину од 80 посланика.

Да је пао договор између Пленковића и Пенаве, потврдио је јуче члан преговарачког тима Домовинског покрета Јосип Дабро.

- Да, нашли смо се с ХДЗ-ом и договарали већину без СДСС-а - рекао је Добро..

Пленковић је раније ове седмице рекао да је сакупио већину од неопходних 76 посланика, па чак и више од тога, 83, али је јуче у Вуковару рекао да им је потребно још пар дана за договор.

Пенава, који је градоначелник Вуковара и бивши ХДЗ-овац, рекао је јуче да су преговори у току и да ће им требати још неколико дана или седмица да утаначе детаље.

СДП-ов европарламентарац Тонино Пицула за загребачку Н1 ТВ није хтио да коментарише преговоре Домовинског покрета и ХДЗ-а, али је признао да је идеја о великом антикорупцијском савезу на рубу пропасти.

-Таква идеја из дана у дан губи на подршци, прије свега међу опозицијом. ДП је већ раније одбацио такву идеју. Међутим, на страну што та идеја отвара велики број питања, као што их велики број жели и затворити, с обзиром на динамику преговора ХДЗ-а и партнера она се чини прилично нереална у овом тренутку - рекао је Пицула коментаришући како ће Европа реаговати на идеју избацивања СДС С-а из извршне власти.

-Мени се чини да ће та влада бити угрожавање демократских стандарда у самој Хрватској. Како ће то гледати споља, зависиће ће од политичког контекста самог ЕУ. ЕУ данас не изгледа као прије 10 година. Данас владају нека друга правила, чини ми се да се морамо побринути за стање у властитој кући - рекао је Пицула.

Хрвоје Зекановић из Хрватске демохришћанске странке рекао је у разговору за ХРТ да ни у једном тренутку није било упитно хоће ли се формирати владајућа већина. Сматра да нико не жели нове изборе.

- Сигуран сам да ће се склопити нова владајућа већина, то није спорно, нема панике ни драме, причекајмо још који дан. Сигуран сам да ће то завршити у интересу грађана Хрватске - навео је Зекановић увјерен да ће се коалиција ХДЗ и Домовинског покрета дефинитивно догодити.

Открио је и да се тренутно расправља о кадровским питањима.

-Готово се ништа не мијења у односу на прошлу владу. И прошла влада је имала 60-ак посланика из странака десног центра, данас ће то бити нешто више - рекао је Зекановић и подсјетио да је и СДП покушао са Домовинским покретом да формира владајућу већину и стога, како каже, немају шта да пребацују њима.

Лидер СДС С-а Милорад Пуповац није се оглашавао на ову тему, а медији тврде да одбија комуникацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана