У Кумровцу обиљежена 44. годишњица од Титове смрти

Агенције
У Кумровцу обиљежена 44. годишњица од Титове смрти

КУМРОВЕЦ - Звуком сирене у 15.05 сати, када је Јосип Броз Тито на данашњи дан преминуо у Љубљани, полагањем вјенаца и паљењем свијећа, у Кумровцу је данас обиљежена 44. годишњица смрти некада доживотни предсједника СФРЈ.

Уз споменик испред Титове родне куће вијенце су положиле бројне делегације, међу њима и оне из Општине Кумровец, Савеза друштава Јосип Броз Тито и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске те Крапинско-загорске жупаније предвођене жупаном Жељком Коларом.

Предсједник САБА Фрањо Хабулин изјавио је да сматра да Загорје и Хрватска имају човјека којим се могу поносити.

– Тито је био прије свега револуционар, човјек који је покренуо народ на општенародни оружани устанак против окупатора, али и против њихових слуга, домаћих квислинга свих боја, у Словенији од бјелогардејаца, усташа, четника и тако даље. И као војсковођа успјешно је водио народно – ослободилачку борбу до коначне побједе над антифашизмом на нашим просторима – рекао је Хабулин.

Спонзорисано

Подсјетио је и да је Тито био творац Покрета несврстаних који је одиграо значајну улогу у смиривању тензија у вријеме хладног рата између источног и западног блока.

– Обезбиједили су услове попуштања, мира и стабилности на свјетским просторима. Дакле, то је био Јосип Броз и због тога смо данас овдје – закључио је Хабулин, наводи Хина, преноси Тањуг.

Жупан Колар изјавио је да и овога пута својем Загорцу поклањају минут тишине “за оно што је направио добро кроз свој живот и оставио траг у историји”.

– Побједник у Другом свјетском рату, војсковођа, ‘48. јасно и одлучно ‘не’ Стаљину, ‘74. године Устав који је омогућио Хрватској да има правни темељ да прогласи самосталну државност, нажалост крвљу стечену захваљујући нашим хрватским бранитељима. И доста! За један живот, за једног човјека, огромна ствар – навео је Колар.

Начелник општине Кумровец, Роберт Шплајт рекао је да је општина и овога пута организовала богат програм обиљежавања годишњице Титове смрти.

– Људи долазе овдје у Кумровец да се присјете старих времена, историје која је иза нас, а не да идеализују и да буде неку причу бивше државе и враћају духове из прошлости – казао је Шплајт, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана