Хрватска је ушла у недјељу одлуке: Ко ће формирати власт

Танјуг
Хрватска је ушла у недјељу одлуке: Ко ће формирати власт

ЗАГРЕБ - Хрватска је данас ушла у недјељу одлуке о томе ко ће формирати парламентарну већину и владу, а готово је извјесно да ће то бити ХДЗ, актуелног премијера Андреја Пленковића и Домовински покрет Ивана Пенаве, уз подршку неких прелетача, али без Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорада Пуповца.

Домовински покрет је у кампањи тврдио да засигурно неће формирати власт са ХДЗ-ом, са СДС С-ом Милорада Пуповца и платформом Можемо!.

Преговори Пленковића и Пенаве о формирању постизборне коалиције биће настављени данас, пошто су двије опције приближе ставове.

Лидер ДП-а Пенава је градоначелник Вуковара и бивши ХДЗ-овац, који је ту странку напустио због сукоба са Пленковићем. Домовински покрет, на чијем је челу, је млада политичка опција, основао ју је естрадни умјетник, пјевач Мирослав Шкоро и углавном је окупила бивше незадовољне и разочаране ХДЗ-овце. Пенава је наслиједио Шкору, који се из политике повукао због сукоба у покрету насталих, између осталог, и због његових неразјашњених односа са сарадницом Николином Брајковић.

Пенава је, иначе, у Хрватској препознат по својим националистичким ставовима, што је показао и прошле године, пред обиљежавање годишњице "пада Вуковара", када је поручио да онима којима смета усташки поклич "за дом спремни" на грбу ХОС и усташко слово "У", не треба да долазе у Вуковар. ХОС је паравојна формација коју је основао Добросав Парага, а позната је по црним униформама и усташкој иконографији током ратова у Хрватској и БиХ, као и по  величању Анте Павелића и НДХ, па их је чак и Фрањо Туђман поредио са нацистичким С С јединицама. Више припадника ХОС осуђено је за ратне злочине.

Дио хрватских медија о Пенави пише да се понаша као и сви националисти, односно када год би били ухваћени у некој малверзацији они би упозоравали на "великосрпску опасност".

Истакнут је борац против ћирилице у Вуковару и борац против двојезичних табли на тамошњим институцијама. Тврди ништа нема против српске националне мањине у Хрватској, али има против Милорада Пуповца и његовог СДС С, којег оптужује да је "промотер великосрпске политике", те да је он "доказ" да постоји "континуитет великосрпске политике у Хрватској" и да је "Вуковар епицентар континуиране великосрпске пузајуће агресије".

На априлским парламентарним изборима у Хрватској ХДЗ је релативни побједник, иако су освојили чак пет мандата мање него 2020. Домовински покрет је, под руководством Пенаве, постао трећа политичка снага, али са два посланика мање у односу на претходне изборе.

Чињеница да су на политичкој сцени Хрватске, уз Мост, формиране три прилично јако десно оријентисане опције, дио аналитичара констатује да будућа влада скреће десно као никада до сада у историји.

Из Пленковићевог ХДЗ-а кажу да Срби, који су до сада били дио власти, формално можда неће бити у влади, али им се статус неће мијењати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана