Црногорци траже строже казне за силоватеље

ГС
Црногорци траже строже казне за силоватеље

ПОДГОРИЦА - Грађани су се окупили јуче испред зграде Апелационог суда у Подгорици, на протесту поводом одлуке тог суда да смањи казну осуђеном за вишеструко силовање дјевојчице.

Апелациони суд је Б.Б., осуђеном због вишеструког силовања дјевојчице, смањио казну са максималних 15 на осам година затвора.

Аида Перовић из невладине организације (НВО) "Прима", питала је вијеће Апелационог суда "шта их је инспирисало да награде силоватеља, а казне дјевојчицу", преноси РТЦГ.

"Да ли размишљају колико су на овај начин понизили све жртве које никада неће пријавити силовање јер не вјерују институцијама, судовима. Жртва никад није крива, али институције охрабрују насилнике и силеџије да наставе оно што раде", рекла је Перовићева.

Истакла је да је наука доказала да су сексуални преступници готово увијек повратници.

"За четири године можемо да очекујемо да прва ствар коју ће Б.Б. учинити јесте да поново силује дјевојчицу, дјечака или одраслу жену. На тај начин ће он захвалити вијећу Апелационог суда", казала је Перовићева.

Она је упитала зашто је вијеће одредило казну која је испод минималне казне коју кривични законик прописује.

"Да ли су свјесни да су сами прекршили закон?", истакла је Перовићева.

Кристина Михаиловић из удружења "Родитељи" упитала је кога држава штити у случајевима када су дјеца нападнута.

Она је казала да у посљедњих неколико дана има још неколико сличних случајева, гдје је порука додатно лоша јер су починиоци већ на почетку ослобођени.

"Све док будемо на овај начин реаговали и штитили нашу дјецу, немамо чему да се надамо. Наша дјеца су од сексуалног злостављања и силовања у Црној Гори апсолутно незаштићена", рекла је Михаиловићева.

Подсјетила је да је кривични законик унапријеђен прије двије и по године, истичући да те одредбе нико не примјењује.

Михаиловићева је додала да се то не примјењује зато што нису припремљена подзаконска акта.

"Осим што смањујете казне, идете ка доњој, а не горњој граници, одлучујете да не примјењујете оно што треба да би дјеца била заштићена", рекла је Михаиловићева.

Она је упитала ко пружа подршку и шта је урадио Центар за социјални рад Цетиње да помогне жртвама насиља.

Мирела Радић из покрета "Ми можемо" казала је да су у октобру прошле године добили подршку више од 6.000 грађана за електронску петицију која је достављена Скупштини, а којом су тражили да минималне казне за кривична дјела силовања буду осам година.

Она је додала да су петицијом тражили да се за кривична дјела обљубе над дјететом и немоћном особом досуђује максимална казна.

Психијатрица Маида Бурџовић казала је да посљедња дешавања пале аларм да неко, да би био здрав, мора да има организовано социјално и друго благостање у свом окружењу.

"Оваква ситуација указује да је проблем све сложенији. Ово је један од видова подршке људима који су у овом проблему и који није тако мали", рекла је Бурџовићева.

Истакла је да је у црногорском друштву и даље жена та коју треба да буде срамота што је изазвала девијантно понашање неког мушкарца.

"Заједница мора промптније и одлучније да реагује да се стане на крај оваквим ситуацијама, које се дешавају небројено пута. Највећи проблем је што они који су дужни да буду ту, нису ни данас са нама", навела је Бурџовићева.

Предсједница Љекарске коморе Жанка Церовић рекла је да су сви непријатно изненађени одлуком Апелационог суда.

"Сви смо дужни да обезбиједимо дјеци елементарне услове да се приближно достигне степен здравог одрастања и да омогућимо да сутра буду здраве личности. Сви грађани имају обавезу да омогуће средину у којој ће млади да се правилно развијају", казала је она.

Из Апелационог суда је саопштено да су одлуку о смањењу казне са максималних 15 на осам година затвора Б.Б., који је осуђен због вишеструког силовања дјевојчице од јануара до јуна 2020. године, донијели на основу "брижљиве и свестране анализе списа предмета и слободног судијског увјерења у складу са законом".

"Људи који урушавају углед цијелог друштва морају бити адекватно кажњени. Казна од 15 година је изузетно мала за виновнике тих дјела и треба да тражимо да се та казна повећа", закључила је Церовићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана