Crnogorci traže strože kazne za silovatelje

GS
Crnogorci traže strože kazne za silovatelje

PODGORICA - Građani su se okupili juče ispred zgrade Apelacionog suda u Podgorici, na protestu povodom odluke tog suda da smanji kaznu osuđenom za višestruko silovanje djevojčice.

Apelacioni sud je B.B., osuđenom zbog višestrukog silovanja djevojčice, smanjio kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora.

Aida Perović iz nevladine organizacije (NVO) "Prima", pitala je vijeće Apelacionog suda "šta ih je inspirisalo da nagrade silovatelja, a kazne djevojčicu", prenosi RTCG.

"Da li razmišljaju koliko su na ovaj način ponizili sve žrtve koje nikada neće prijaviti silovanje jer ne vjeruju institucijama, sudovima. Žrtva nikad nije kriva, ali institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave ono što rade", rekla je Perovićeva.

Istakla je da je nauka dokazala da su seksualni prestupnici gotovo uvijek povratnici.

"Za četiri godine možemo da očekujemo da prva stvar koju će B.B. učiniti jeste da ponovo siluje djevojčicu, dječaka ili odraslu ženu. Na taj način će on zahvaliti vijeću Apelacionog suda", kazala je Perovićeva.

Ona je upitala zašto je vijeće odredilo kaznu koja je ispod minimalne kazne koju krivični zakonik propisuje.

"Da li su svjesni da su sami prekršili zakon?", istakla je Perovićeva.

Kristina Mihailović iz udruženja "Roditelji" upitala je koga država štiti u slučajevima kada su djeca napadnuta.

Ona je kazala da u posljednjih nekoliko dana ima još nekoliko sličnih slučajeva, gdje je poruka dodatno loša jer su počinioci već na početku oslobođeni.

"Sve dok budemo na ovaj način reagovali i štitili našu djecu, nemamo čemu da se nadamo. Naša djeca su od seksualnog zlostavljanja i silovanja u Crnoj Gori apsolutno nezaštićena", rekla je Mihailovićeva.

Podsjetila je da je krivični zakonik unaprijeđen prije dvije i po godine, ističući da te odredbe niko ne primjenjuje.

Mihailovićeva je dodala da se to ne primjenjuje zato što nisu pripremljena podzakonska akta.

"Osim što smanjujete kazne, idete ka donjoj, a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena", rekla je Mihailovićeva.

Ona je upitala ko pruža podršku i šta je uradio Centar za socijalni rad Cetinje da pomogne žrtvama nasilja.

Mirela Radić iz pokreta "Mi možemo" kazala je da su u oktobru prošle godine dobili podršku više od 6.000 građana za elektronsku peticiju koja je dostavljena Skupštini, a kojom su tražili da minimalne kazne za krivična djela silovanja budu osam godina.

Ona je dodala da su peticijom tražili da se za krivična djela obljube nad djetetom i nemoćnom osobom dosuđuje maksimalna kazna.

Psihijatrica Maida Burdžović kazala je da posljednja dešavanja pale alarm da neko, da bi bio zdrav, mora da ima organizovano socijalno i drugo blagostanje u svom okruženju.

"Ovakva situacija ukazuje da je problem sve složeniji. Ovo je jedan od vidova podrške ljudima koji su u ovom problemu i koji nije tako mali", rekla je Burdžovićeva.

Istakla je da je u crnogorskom društvu i dalje žena ta koju treba da bude sramota što je izazvala devijantno ponašanje nekog muškarca.

"Zajednica mora promptnije i odlučnije da reaguje da se stane na kraj ovakvim situacijama, koje se dešavaju nebrojeno puta. Najveći problem je što oni koji su dužni da budu tu, nisu ni danas sa nama", navela je Burdžovićeva.

Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović rekla je da su svi neprijatno iznenađeni odlukom Apelacionog suda.

"Svi smo dužni da obezbijedimo djeci elementarne uslove da se približno dostigne stepen zdravog odrastanja i da omogućimo da sutra budu zdrave ličnosti. Svi građani imaju obavezu da omoguće sredinu u kojoj će mladi da se pravilno razvijaju", kazala je ona.

Iz Apelacionog suda je saopšteno da su odluku o smanjenju kazne sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B.B., koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice od januara do juna 2020. godine, donijeli na osnovu "brižljive i svestrane analize spisa predmeta i slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom".

"Ljudi koji urušavaju ugled cijelog društva moraju biti adekvatno kažnjeni. Kazna od 15 godina je izuzetno mala za vinovnike tih djela i treba da tražimo da se ta kazna poveća", zaključila je Cerovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana