Суд одлучио да су пријаве словеначких рибара против Хрватске неприхватљиве

Танјуг
Суд одлучио да су пријаве словеначких рибара против Хрватске неприхватљиве

СТРАЗБУР - Европски суд за људска права (ЕЦХР) одлучио је данас да су пријаве словеначких рибара против Хрватске неприхватљиве.

У одлуци се наводи да суд није надлежан да одлучује о ваљаности граничне арбитраже и да су рибари могли да предвиде прекршајне пресуде, пренела је СТА.

Око 20 словеначких рибара покренуло је тужбу против Хрватске након што су осуђени за мање прекршаје у водама које је одлуком граничног арбитражног суда из 2017. године проглашено словеначким, што Хрватска не признаје.       

Од укупно више од 450 представки поднијетих сусу, оне које су поднијели Рене Челери, Роберт Радолович и Јан Вирант изабрани су као репрезентативни и утицаће на одлуке у свим осталим случајевима.

Подносиоци представке су се позвали на члан 7. Европске конвенције о људским правима да не може бити казне без закона жалећи се да “радње и пропусти за које су осуђени нису могли представљати кривична дјела по хрватском закону јер се нису догодили на хрватској територији.

Европски суд за људска права је саопштио да нема овлашћења да одлучује о валидности арбитраже, којом је Словенији додијељено три четвртине Пиранског залива, док Хрватска инсистира да граница треба да иде дуж линије еквидистанце између обала земаља.

Суд наводи да је хрватски закон јасно одредио ову поморску границу, стога “подносиоци представке нису могли бити несвјесни да би њихово понашање у спорним водама представљало мање прекршаје према важећим хрватским законима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана