Sud odlučio da su prijave slovenačkih ribara protiv Hrvatske neprihvatljive

Tanjug
Sud odlučio da su prijave slovenačkih ribara protiv Hrvatske neprihvatljive

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odlučio je danas da su prijave slovenačkih ribara protiv Hrvatske neprihvatljive.

U odluci se navodi da sud nije nadležan da odlučuje o valjanosti granične arbitraže i da su ribari mogli da predvide prekršajne presude, prenela je STA.

Oko 20 slovenačkih ribara pokrenulo je tužbu protiv Hrvatske nakon što su osuđeni za manje prekršaje u vodama koje je odlukom graničnog arbitražnog suda iz 2017. godine proglašeno slovenačkim, što Hrvatska ne priznaje.       

Od ukupno više od 450 predstavki podnijetih susu, one koje su podnijeli Rene Čeleri, Robert Radolovič i Jan Virant izabrani su kao reprezentativni i uticaće na odluke u svim ostalim slučajevima.

Podnosioci predstavke su se pozvali na član 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima da ne može biti kazne bez zakona žaleći se da “radnje i propusti za koje su osuđeni nisu mogli predstavljati krivična djela po hrvatskom zakonu jer se nisu dogodili na hrvatskoj teritoriji.

Evropski sud za ljudska prava je saopštio da nema ovlašćenja da odlučuje o validnosti arbitraže, kojom je Sloveniji dodijeljeno tri četvrtine Piranskog zaliva, dok Hrvatska insistira da granica treba da ide duž linije ekvidistance između obala zemalja.

Sud navodi da je hrvatski zakon jasno odredio ovu pomorsku granicu, stoga “podnosioci predstavke nisu mogli biti nesvjesni da bi njihovo ponašanje u spornim vodama predstavljalo manje prekršaje prema važećim hrvatskim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana