Đenović: Temeljni ugovor donijeće sigurnost SPC

Tanjug
Đenović: Temeljni ugovor donijeće sigurnost SPC

BEOGRAD - Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), prema mišljenju vjerskog analitičara Draška Đenovića, donijelo je sigurnost SPC, jer jasno deklariše ko je nosilac prava imovine u Crnoj Gori koja uopšte nije mala i ocjenjuje da će Temeljni ugovor pomoći SPC da rješava i druge administrativne stvari.

Đenović objašnjava za Tanjug da Temeljni ugovor reguliše odnose između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve i da neće donijeti velike promjene.

Problem u vezi sa Temeljnim ugovorom bio je u tome, pojasnio je, što je Demokratska partija socijalista (DPS) željela da da imovina koja je stečena u vrijeme prije stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a koji je jednim dijelom finansirala i država Crna Gora, bude državna imovina, a ne crkvena.

-Sada je postignut dogovor, s obzirom na to da je pravoslavna crkva Crne Gore ušla u Srpsku patrijaršiju 1920., a koja je bila nosilac prava vlasništva te imovine, znači da taj kontinuitet dokazuje da je sadašnji vlasnik SPC - ističe Đenović.

Na pitanje šta garantuje da neka nova vlast u Crnoj Gori neće poništiti Temeljni ugovor, on odgovara pitanjem „a šta je sigurnost na Balkanu?“

-Mi nemamo nikakvu sigurnost ni za ono što je u Srbiji, a kamoli u Crnoj Gori. U Crnoj Gori o čemu god da se radi, sve je političko pitanje. Samim tim, nikakvu sigurnost nemamo nigde na svetu i ne znamo za 50 ili 100 godina da li ćemo postojati kao država ili ljudski rod - poručuje Đenović.

Na primjedbu da je potpisivanje Temeljnog ugovora bilo nekako skriveno od javnosti, bez dogovora, on odgovara da ako nečega nema u medijima to ne znači da je tajno.

-Na taj način sprečeno je da se ponovi ono što se dešavalo kada je mitropolit Joanikije bio uvođen u funkciju, protesti, kao i različite bezbednosne pretnje za srpskog patrijarha koji je potpisnik ugovora - smatra Đenović.

On ne vjeruje u mogućnost nereda u Crnoj Gori i navodi da je juče, kada je potpisan Temeljni ugovor, bilo svega šačica onih koji su protestovali.

Ono što može da se desi, kaže, je da DPS traži da se vladi izglasa nepovjerenje, ali ističe da će biti zanimljivo to vidjeti, s obzirom na to da će srpske stranke u Crnoj Gori, koje nisu dio Abazovićeve vlade, u svakom slučaju glasati za Abazovića, jer bi bilo suludo da se traži da se obori vlada koja je potpisala ono zašta se one bore, a to je potpisivanje Temeljnog ugovora.

Na pitanje o davanju autokefalnosti MPC, Đenović kaže da se patrijarh Porfirije riješio na to, nakon 50 i nešto godina samoproglašene samostalnosti MPC, s obzirom da 99 procenata pravoslavnih hrišćana u Sjevernoj Makedoniji kao svoju crkvu priznaje MPC.

-Nije to slabost već rešenost patrijarha da raščisti nešto što se taložilo decenijama da bi ona mogla da ide dalje - ističe Đenović.

Pored pitanja MPC, potpisivanjem Temeljnog ugovora riješena je agonija koja je trajala skoro 12 godina.

-Patrijarh Porfirije je patrijarh 21. veka i želi da crkva živi u 21. veku. Mora prvo da se reši balasta, nagomilanih problema, da bi mogla punom parom da ide napred, posveti se mladima i duhovnoj obnovi vernika, same crkve i ovo su neki od prvih koraka ka tome - poručuje Đenović.

On dodaje da je dug put do potpune samostalnosti MPC, s obzirom da je Vaseljenska patrijaršija ne priznaje.

-Vaseljenska patrijaršija je spremna da joj da autokefalnost samo u granicama Sjeverne Makedonije, a ne priznaju joj ime Makedonska, već Ohridska arhiepiskopija. MPC je samo dobila dozvolu od svoje majke crkve SPC da može da je zatraži, međutim, znamo da ostale pomesne crkve nisu priznale MPC kao autokefalnu - naglašava Đenović.

Što se tiče budućih velikih izazova SPC, Đenović smatra da je to Grad Beograd.

-Već desetak godina se govori o tome da se Mitropolija beogradsko-karlovačka podeli na tri dela kako bi trojica episkopa pokrivali tu teritoriju. Postoji inicijativa da patrijarh bude samo patrijarh, da nema svoju kanonsku jurisdikciju nad određenim delom kako bi mu jednostavno bilo olakšano da se ne bavi i pitanjem sveštenika u određenoj eparhiji - priča Đenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana