Вече одлуке: Остаје ли Пленковић премијер

Танјуг
Вече одлуке: Остаје ли Пленковић премијер

ЗАГРЕБ - Иако хрватски премијер у техничком мандату и лидер ХДЗ Андреј Пленковић данима тврди да има парламентарну већину са Домовинским покретом, званично није затражио мандат за формирање владе, а ситуација би могла бити јаснија већ вечерас након низа важних састанака који ће бити одржани током дана.

Ако данас најмање један мањински заступник потврди подршку Пленковићу као мандатару и ако Домовински покрет вуковарског градонечелника Ивана Пенаве потврди улазак у постизборну коалицију са ХДЗ-ом, то ће значити да је договорена неупитна парламентарна већина у хрватском сабору од најмање 76 посланика.

Подршку Пленковићу јуче је потврдио представник мађарске мањине Роберт Јанковиц.

Лидер СДС С-а Милорад Пуповац најавио је састанак представника мањинских странака у Сабору, који би требало да буде одржан током дана. На том састанку би, сазнаје загребачки Јутарњи лист, требало да падне коначна одлука о томе хоће ли владу ХДЗ-а и Домовинског покрета подржавати свих осам посланика националних мањина или ће три посланика СДС С-а, ипак, остати по страни.

Из Пенавиног Домовинском покрета су у изборној кампањи, наиме, тврдили да након избора неће сарађивати са ХДЗ-ом, а ако буду дiо нове власти за партнере ни под разно не желе СДС С и платформу Можемо!.

Након избора Домовински покрет, који већином чине бивши разочарани ХДЗ-овци, међу којима је и Пенава, предомислили су се што се тиче формирања власти са Пленковићем, али су остали чврстог става да у влади не желе ни СДС С, ни Можемо!.

Члан преговарачког тима Домовинског покрета Јосип Дабо рекао је раније да је одрицање Пленковића од СДС С-била преломна тачка да уопште сjедницу за сто и разговарају о новој власти, те да мисли да је у петак то питање превазиђено.

Пленковић је рекао јуче да ХДЗ већ има подршку 76 посланика, колико је најмање потребно за формирање већине будући да Сабор има 151 посланика.

"Ствари се крећу у добром смијеру. Познато је да ми већ сада имамо више од 76 заступника који су спремни да се нас подрже. У овим околностима формираћемо већину довољну за формирање владе”, рекао је Пленковић.

На априлским парламентарним изборима, Пленковићев ХДЗ је освојио 61 мандат, пет мање у односу на изборе 2020. године, а Домовински покрет, трећа по снази политичка опција освојила је 13 мандата, два мање у односу на прошле изборе. 

Очекује се да ће им се придружити Весна Вучемиловић, која је мандат освојила на листи Хрватских суверениста и представник мађарске мањине Роберт Јанковиц. Иначе, Вучемиловићева је сестра оснивача Домовинског покрета, пјевача Мирослава Шкоре, који је високу политику напустио због неспоразума у покрету.

Друга политичка снага у Хрватској остаје СДП Пеђе Грбина, који је јуче саопштио да одустају од преговора са Домовинским покретом о формирању антикорупцијске владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана