У бањалучкој улици Краља Алфонса XIII ноћима не спавају због буке из пролаза

Александар Стојановић
У бањалучкој улици Краља Алфонса XIII ноћима не спавају због буке из пролаза

Платформа на инсталацији умјетника Драгослава Малинића у пролазу у улици Краља Алфонса XIII, постављена у склопу “Малих интервенција”, ствара велику буку када пролазници ходају преко ње, због чега се станари жале да ноћу не могу да спавају.

Према ријечима станара, испод платформе су опруге које су одвојене од подлоге, због чега се, како кажу, при сваком кораку ствара велика бука.

- Овај хаустор користи велики број пролазника и бука је стална, понекад чак несносна. Дјеци и омладини је забавно да скачу по платформи, јер их ти звукови забављају, али нама то прави велике проблеме. Дању због буке не отварамо балконе, а ноћу, кад би требало да буде мирније, не можемо да спавамо. У нашој згради има старијих и људи који имају проблеме са здрављем, а којима бука ствара велике непријатности - рекла је станарка Драга Пејаковић и додала да је највећи проблем викендом, када млади иду из изласка, па буку стварају до раних јутарњих часова.

Пролазница Мирјана Докић каже да је изненадило то што је платформа нестабилна.

- Претпостављам да бука није била првобитна идеја. Ово је фреквентан пролаз па се вјероватно због тога подлога расклимала. Морали су мислити о томе и предвидјети ово - рекла је Докићева.

Међутим, има и оних који сматрају да је бука саставни дио живота у центру града.

- Мени је овај пролаз веома интересантан и мислим да га је ова инсталација украсила. Уосталом, бука коју стварају пролазници цијена је живота у центру града. Због тога сам се преселила на село - рекла је пензионерка из Бањалуке, која није жељела да јој наводимо име.

Из “Тима за мале интервенције” казали су да је циљ пројекта био да се произведе одређен степен буке, да се грађани не би задржавали у пролазу. Нагласили су да су свјесни да је ниво буке постао прејак те да раде на рјешењу.

- Циљ умјетника је био да се изађе из зоне комфора, да та платформа понуди другачије рјешење. Али свјесни смо да је бука јача него што је требало да буде и тај проблем ћемо ријешити у најскорије вријеме - рекла је Диана Ступар из “Тима за мале интервенције”.

“Три пасажа”

Пројекат “Три пасажа” покренут је у оквиру пројекта “Мале интервенције” у центру града, да би били оплемењени и украшени пролази у ужем центру града. За почетак су изабрани пасажи у Господској и улици Краља Алфонса 13. Радови су дјела умјетника Драгослава Малинића, Жељке Паић, Милице Чвокић и Наташе Коњевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана