Потписан нови појединачни колективни уговор

Срна
Потписан нови појединачни колективни уговор

БАЊАЛУКА - Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић и представници три синдикалне организације ове здравствене установе потписали су данас, након 12 година, нови појединачни колективни уговор којим су прецизирана права радника.

Ђајић је рекао да ће увијек бити уз здравствене раднике и да је нови уговор на добробит и радника и УКЦ-а.

"Бићу увијек на страни радника у смислу доброг рада, едукације, високе професионалности и професионалног односа према пацијентима и установи у којој раде", рекао је Ђајић на конференцији за новинаре након потписивања колективног уговора.

Представник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељко Шукало рекао је да се за многе раднике уводи право за увећање плате.

"Право по том основу су имали радници у заводима за радиологију, патологију, нуклеарну медицину и на Психијатријској клиници. Од данас, и радници лабораторије, микробиологије, неурологије, интернистичких и хируршких грана имаће ово право", рекао је Шукало.

Он је додао да су уговором дефинисана и права која се односе на повећање годишњег одмора у зависности од радног мјеста, увећања за рад у смјенама, накнаде за рођење дјетета или смрт ужег члана породице и остала права.

Представник Удружене синдикалне организације Струковног синдиката доктора медицине и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске Александар Меселџија Караманов очекује да овај акт буде смјерница њиховим колегама у мањим мјестима да се изборе за права која их следују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана