ОШ “Иво Андрић” на корак до статуса еко-школе: Штеде ресурсе и чувају околину

Сара Бојанић
ОШ “Иво Андрић” на корак до статуса еко-школе: Штеде ресурсе и чувају околину

БАЊАЛУКА - У Основној школи “Иво Андрић” при крају је спровођење пројекта “Мисли о природи”, у оквиру којег су обичне сијалице замијенили штедним, а у тоалетима су постављене штедне чесме.

Казала је ово за “Глас Српске” директорица ове школе Жељка Опачић, те истакла да се увијек радо одазову оваквим пројектима.

- Школа је већ два пута од града добила прву награду за најуређеније двориште. У сарадњи са Природно-математичким факултетом у Бањалуци укључени смо у активности поводом Дана биодиверзитета, а са “Водоводом” учествујемо у активностима поводом Дана вода - рекла је Опачићева.

Осврнула се и на бенефите које је школа остварила кроз укључивање у пројекат “Мисли о природи”.

- Области унапређења у оквиру овог пројекта су вода и електрична енергија, тако да су на два спрата у школи постављене штедне сијалице и штедне чесме у дијелу гдје је фискултурна сала - додала је Опачићева.

Наставник биологије Ратко Кнежић казао је да је било велико интересовање ученика за унапређење животне средине.

- Ученици су прошли едукацију на часовима са наставницима, а старији ученици су подучавали млађе на тему заштите животне средине и очувања ресурса попут воде и енергије, што је био фокус пројекта - казао је Кнежић, који је руководилац пројекта у овој школи.

Ученица осмог разреда Јана Кукавица казала је да је многа знања о екологији стекла у школи, али и да се и раније интересовала за ову тему.

- Наша школа брине о заштити животне средине. Имамо еколошку секцију, чији сам члан, и два пута годишње имамо акције скупљања старог папира - рекла је Јана.

Појаснила је и како она брине о својој околини.

- Трудим се да раздвајам отпад у посебне контејнере - додала је Јана.

Савјетница за заштиту животне средине у Центру за промоцију цивилног друштва Сабина Јукан рекла је за “Глас Српске” да је пројекат припреман тако што су анализирани различити сектори у друштву, како би било видљиво гдје је потребно дјеловати.

- Еко-школа представља само једну компоненту пројекта “Мисли о природи”, у оквиру којег је развијен сертификацијски механизам којим су испланиране активности којих школе треба да се придржавају да би добиле ову титулу. Сертификовање се врши на два нивоа, тако да школа може постати еко-школа и супереко-школа - казала је Јукан.

О пројекту

“Мисли о природи” је трогодишњи пројекат који Центар за промоцију цивилног друштва имплементира уз подршку владе Шведске, а у њему учествује 37 школа из БиХ.

- Циљ пројекта је повећање утицаја цивилног друштва у заштити животне средине кроз умножавање организације цивилног друштва, институција, стручних лица, медија и младих за заједничко дјеловање на локалном нивоу - рекла је Сабина Јукан. Поред ОШ “Иво Андрић”, у овом пројекту учествују бањалучке школе “Бранко Ћопић” и “Никола Тесла”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана