OŠ “Ivo Andrić” na korak do statusa eko-škole: Štede resurse i čuvaju okolinu

Sara Bojanić
OŠ “Ivo Andrić” na korak do statusa eko-škole: Štede resurse i čuvaju okolinu

BANjALUKA - U Osnovnoj školi “Ivo Andrić” pri kraju je sprovođenje projekta “Misli o prirodi”, u okviru kojeg su obične sijalice zamijenili štednim, a u toaletima su postavljene štedne česme.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” direktorica ove škole Željka Opačić, te istakla da se uvijek rado odazovu ovakvim projektima.

- Škola je već dva puta od grada dobila prvu nagradu za najuređenije dvorište. U saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Banjaluci uključeni smo u aktivnosti povodom Dana biodiverziteta, a sa “Vodovodom” učestvujemo u aktivnostima povodom Dana voda - rekla je Opačićeva.

Osvrnula se i na benefite koje je škola ostvarila kroz uključivanje u projekat “Misli o prirodi”.

- Oblasti unapređenja u okviru ovog projekta su voda i električna energija, tako da su na dva sprata u školi postavljene štedne sijalice i štedne česme u dijelu gdje je fiskulturna sala - dodala je Opačićeva.

Nastavnik biologije Ratko Knežić kazao je da je bilo veliko interesovanje učenika za unapređenje životne sredine.

- Učenici su prošli edukaciju na časovima sa nastavnicima, a stariji učenici su podučavali mlađe na temu zaštite životne sredine i očuvanja resursa poput vode i energije, što je bio fokus projekta - kazao je Knežić, koji je rukovodilac projekta u ovoj školi.

Učenica osmog razreda Jana Kukavica kazala je da je mnoga znanja o ekologiji stekla u školi, ali i da se i ranije interesovala za ovu temu.

- Naša škola brine o zaštiti životne sredine. Imamo ekološku sekciju, čiji sam član, i dva puta godišnje imamo akcije skupljanja starog papira - rekla je Jana.

Pojasnila je i kako ona brine o svojoj okolini.

- Trudim se da razdvajam otpad u posebne kontejnere - dodala je Jana.

Savjetnica za zaštitu životne sredine u Centru za promociju civilnog društva Sabina Jukan rekla je za “Glas Srpske” da je projekat pripreman tako što su analizirani različiti sektori u društvu, kako bi bilo vidljivo gdje je potrebno djelovati.

- Eko-škola predstavlja samo jednu komponentu projekta “Misli o prirodi”, u okviru kojeg je razvijen sertifikacijski mehanizam kojim su isplanirane aktivnosti kojih škole treba da se pridržavaju da bi dobile ovu titulu. Sertifikovanje se vrši na dva nivoa, tako da škola može postati eko-škola i supereko-škola - kazala je Jukan.

O projektu

“Misli o prirodi” je trogodišnji projekat koji Centar za promociju civilnog društva implementira uz podršku vlade Švedske, a u njemu učestvuje 37 škola iz BiH.

- Cilj projekta je povećanje uticaja civilnog društva u zaštiti životne sredine kroz umnožavanje organizacije civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko djelovanje na lokalnom nivou - rekla je Sabina Jukan. Pored OŠ “Ivo Andrić”, u ovom projektu učestvuju banjalučke škole “Branko Ćopić” i “Nikola Tesla”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana