Траже рјешење за бројне проблеме: Протест родитеља дјеце из приватних вртића испред Градске управе

ГС
Foto: Независне новине

БАЊАЛУКА - Родитељи дјеце која бораве у приватним вртићима окупили су се данас испред Градске управе, а потом су ушли у просторије ове установе, како би им се обратили надлежни и ријешили проблем кашњења субвенција и изједначавања цијене приватних и јавних вртића.

Ђорђе Коњевић, родитељ, казао је да ово нема везе са политиком, те да није на списку ни једне партије, већ да је ово њихова борба против дискриминације дјеце.

“Након четири мјесеца борбе остао је још један један механизам, а то је окупљање испред Градске управе. Надамо се да ће неко изаћи из ових канцеларија како би нам се обратили. Нама је доста лажи”, рекао је Коњевић.

Како додаје основни проблем је дискриминација дјеце, јер за боравак дјетета у јавном вртићу родитељи плаћају 165 КМ, док за боравак дјетета у приватном вртићу треба издвојити 350-450 КМ, преносе Независне новине.

"Економска цијена у јавним је 650 КМ, разлику од 485 КМ плаћа град, а субвенција за приватне је 60 КМ", тврди Коњевић, те додаје да ове субвенције касне и нису исплаћене за октобар, новембар и децембар 2023. године.

Како додаје, нацрт ребаланса град и градоначелник су провукли кроз јавност, спаковали су те документе преко викенда и ништа од тога нема.

“Надлежност градске администрације је било да доставе нацерт ребаланса, а сједница је заказана данас за девет часова и неће бити расправе о ребалансу буџета. Милион и 400 хиљада  колико је предвиђено буџетом није довољно за дјецу. Остали су нам дужни три мјесеца за претходну годину, а како ствари стоје остаће и три у овој години”, рекао је он, те додао да је Кресојевић позвао приватне вртиће на разговор и рекао да ће бити повећање од 100 КМ али тих пара нема, не знам о чему причају тачно.

“Самим тим што неће бити расправе о ребалансу, питање хоће бити идуће сједнице, иду љетни распусти, одмори. Не видим да ће бити неки резултат за вријеме ове градске администрације. Уколико неће изаћи данас пред нас неко из Градске управе, у идућем мандату ћемо се боље организовати”, рекао је он.

Економска цијена јавног је, како каже 660 КМ, а најскупљи приватни вртић је 450 КМ, јавни је за 200 КМ скупљи од приватног.

“Овдје је бахатост градске администрације. 20 и по милиона је одвојено за центар за предшколско, а за нашу дјецу новца нема”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана