Клуб лијечених алкохоличара покренуо услугу савјетовања за родитеље и дјецу: Помоћ за тинејџере у вртлогу зависности

Јелена Стојишић
Клуб лијечених алкохоличара покренуо услугу савјетовања за родитеље и дјецу: Помоћ за тинејџере у вртлогу зависности

БАЊАЛУКА - Клуб лијечених алкохоличара Бањалука покренуо је услугу савјетовања за родитеље и младе о превенцији болести зависности.

Рекла је ово за “Глас Српске” стручна сарадница у овом клубу Бранкица Јоветић и додала да су увели едукације за дјецу и родитеље у оквиру којих ће подизати свијест од зависности од алкохола, коцке и интернета.

Радионице ће се одржавати сваког четвртка, од 16 до 20 часова, до 31. децембра, а заинтересовани се могу пријавити на број 065/795-410 или и-мејл кла.бањалукаЖџахоо.цом.

Јоветићева је додала да у клубу највише раде на превенцији и лијечењу болести зависности од алкохола.

- У посљедње вријеме све више чланова клуба су млађе животне доби. Већина њих први контакт са алкохолом имала је у раној младости, са 12 - 13 година - додала је Јоветићева.

Појаснила је да пројекат није само за групу “тинејџери у ризику”, јер, како је рекла, сви адолесценти су увијек у ризику.

- Ниједна зависност не иде сама, већ у комбинацији са неком другом. Примијетили смо да се код млађих генерација све више испољавају болести зависности од друштвених мрежа, као и зависност од клађења - истакла је Јоветићева.

Казала је да раде и на едукацији родитеља.

- Организујемо и групу за родитеље, јер је неопходно да и они буду укључени - појаснила је Јоветићева.

Према њеним ријечима, у адолесцентном периоду вршњачка група преузима доминацију над дјететом, и зато је тада кључно да родитељ на прави начин остане у животу адолесцента. Појаснила је да ће у склопу радионица за дјецу радити и тренинг за рјешавање конфликтних ситуација.

- Учићемо адолесценте како да кажу “Не” и да раде на јачању самопоуздања - поручила је Јоветићева.

Додала је да у радионицама могу учествовати дјеца већ од 12, 13 година, иако се могу пријавити и родитељи са млађом дјецом.

- Планирамо да по групама буде око 10 људи како би се сви могли отворити једни другима и повезати на прави начин - казала је Јоветићева.

Потребно је да се заинтересовани најаве, како би могли да планирају групе.

- Када видите дијете које у раном животном добу проводи много времена играјући игрице, оно прво ствара адреналинску зависност. Дешавало се да се људи јаве за помоћ из неких других разлога и онда кроз разговор сазнамо да је заправо зависност од друштвених мрежа доминантна што они уопште нису препознали - казала је Јоветићева.

Толеранција

Бранкица Јоветић каже да мало који родитељ жели признати да његово дијете има проблем зависности.

- Она креће од ране адолесценције. Дјечаци често имају проблем са клађењем, што родитељи не примијете као проблем, док не дође до патолошког коцкања које је кренуло од кладионица и ситних улога од марку - двије. Проблем најчешће уоче тек кад пређе у патолошко коцкање и трошење огромних свота новца - рекла је Јоветићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана