Емотивно обраћање представника родитеља бањалучким одборницима

В. Жарковић
Емотивно обраћање представника родитеља бањалучким одборницима

БАЊАЛУКА – У име родитеља малишана који похађају приватне предшколске установе одборницима бањалучке Скупштине на данашњој сједници обратио се професор Бранко Црногорац.

- Приватне вртиће похађа 2.500 дјеце, с тим што би требало да знате да је број дјеце која чекају на вртић далеко већи. Значи, са свим капацитетима Бањалуке, и јавним и приватним, и са овим бројем дјеце која чекају на вртиће, којих је тренутно око хиљаду, све то заједно није ни неких 30, до 35 одсто дјеце која похађају предшколске установе. То је веома поразан проценат. Град Београд са којим се тако радо поредимо, у који се кунемо, дошао је до 90 одсто дјеце у приватним и јавним установама. За двије, три године, комбинацијом јавних и приватних вртића, град Београд рјешава питање предшколског васпитања – истакао је Црногорац.

Он је нагласио да смо ми свјетлосну годину далеко од тога, те упозорио на суморну слику која нас очекује, ако се ништа не предузме.

- Овим темпом градње вртића Бањалука за наредну генерацију, а то је неких 25 година, неће доћи у ситуацију да ријеши ово питање. Тих 25 година ми немамо! Родитељи ове дјеце су на крајњем финансијском, психолошком и сваком другом испиту. То су енормна средства која се издвајају, а разлог је само један, за ту дјецу нема мјеста у јавним вртићима. Нико од нас из хира није уписао дјецу у приватни вртић, нико од нас не даје стотине марака сваки мјесец, да бисмо их смјестили негдје да би неко о њима бринуо. А поред тих неколико стотина марака, тој дјеци је потребно нешто код куће обезбиједити - истакао је Црногорац.

Он се осврнуо на, како је истакао, поновљено увјеравање Градске управе и градоначелника да родитељи сматрају да је стотину марака милостиња.

- Нека добро запамти и стотину хиљада марака је милостиња, ако то није исти износ који се даје за свако дијете – поручио је Црногорац.

Објаснио је да упориште огорчених родитеља лежи у конвенцији Уједињених нација о правима дјетета, о законима Републике Српске о предшколском васпитању и, како је навео, најважнијем закону, а то је морални закон.

- Нико нема право да дискриминише једину групу која има само права и никакве обавезе - казао је Црногорац.

Према његовим ријечима огроман број родитеља не крије огорченост.

- Не можете да замислите какве су то расправе у посљедња три мјесеца унутар једне вибер заједнице која тренутно окупља 1.500 чланова, али је прикупљено преко 2.800 потписа (за изједначавање субвенција у јавним и приватним вртићима), а број заинтересованих је далеко већи. Већина тих људи има родитеље, који би радо да плате градски превоз, а да њихови унуци имају мало више средстава у својој кући. Они би се радо играли у тим парковима, а за 50 година господо, у тим парковима популација која ће користити мобилијар биће старија од тих паркова. Неће бити дјеце – упозорио је он.

Нагласио је да су моги родитељи принуђени да исписују дјецу из вртића.

- Огроман број дјеце се исписује, одлазе негдје вани, иду на терет бакама и декама. Зашто? Зато што нема капацитета. И при томе, оно што је најважније, не саопштавају, економска цијена боравка дјеце у Центру за предшколско васпитање и ове године и уназад десет година, виша је од готово свих вртића који су у приватном власништву. И ове године је то енормна разлика – нагласио је Бранко Црногорац.

Подсјећамо, Град за дијете у јавном вртићу издваја 535 КМ, а приватном само 60 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана