Emotivno obraćanje predstavnika roditelja banjalučkim odbornicima

V. Žarković
Emotivno obraćanje predstavnika roditelja banjalučkim odbornicima

BANjALUKA – U ime roditelja mališana koji pohađaju privatne predškolske ustanove odbornicima banjalučke Skupštine na današnjoj sjednici obratio se profesor Branko Crnogorac.

- Privatne vrtiće pohađa 2.500 djece, s tim što bi trebalo da znate da je broj djece koja čekaju na vrtić daleko veći. Znači, sa svim kapacitetima Banjaluke, i javnim i privatnim, i sa ovim brojem djece koja čekaju na vrtiće, kojih je trenutno oko hiljadu, sve to zajedno nije ni nekih 30, do 35 odsto djece koja pohađaju predškolske ustanove. To je veoma porazan procenat. Grad Beograd sa kojim se tako rado poredimo, u koji se kunemo, došao je do 90 odsto djece u privatnim i javnim ustanovama. Za dvije, tri godine, kombinacijom javnih i privatnih vrtića, grad Beograd rješava pitanje predškolskog vaspitanja – istakao je Crnogorac.

On je naglasio da smo mi svjetlosnu godinu daleko od toga, te upozorio na sumornu sliku koja nas očekuje, ako se ništa ne preduzme.

- Ovim tempom gradnje vrtića Banjaluka za narednu generaciju, a to je nekih 25 godina, neće doći u situaciju da riješi ovo pitanje. Tih 25 godina mi nemamo! Roditelji ove djece su na krajnjem finansijskom, psihološkom i svakom drugom ispitu. To su enormna sredstva koja se izdvajaju, a razlog je samo jedan, za tu djecu nema mjesta u javnim vrtićima. Niko od nas iz hira nije upisao djecu u privatni vrtić, niko od nas ne daje stotine maraka svaki mjesec, da bismo ih smjestili negdje da bi neko o njima brinuo. A pored tih nekoliko stotina maraka, toj djeci je potrebno nešto kod kuće obezbijediti - istakao je Crnogorac.

On se osvrnuo na, kako je istakao, ponovljeno uvjeravanje Gradske uprave i gradonačelnika da roditelji smatraju da je stotinu maraka milostinja.

- Neka dobro zapamti i stotinu hiljada maraka je milostinja, ako to nije isti iznos koji se daje za svako dijete – poručio je Crnogorac.

Objasnio je da uporište ogorčenih roditelja leži u konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, o zakonima Republike Srpske o predškolskom vaspitanju i, kako je naveo, najvažnijem zakonu, a to je moralni zakon.

- Niko nema pravo da diskriminiše jedinu grupu koja ima samo prava i nikakve obaveze - kazao je Crnogorac.

Prema njegovim riječima ogroman broj roditelja ne krije ogorčenost.

- Ne možete da zamislite kakve su to rasprave u posljednja tri mjeseca unutar jedne viber zajednice koja trenutno okuplja 1.500 članova, ali je prikupljeno preko 2.800 potpisa (za izjednačavanje subvencija u javnim i privatnim vrtićima), a broj zainteresovanih je daleko veći. Većina tih ljudi ima roditelje, koji bi rado da plate gradski prevoz, a da njihovi unuci imaju malo više sredstava u svojoj kući. Oni bi se rado igrali u tim parkovima, a za 50 godina gospodo, u tim parkovima populacija koja će koristiti mobilijar biće starija od tih parkova. Neće biti djece – upozorio je on.

Naglasio je da su mogi roditelji prinuđeni da ispisuju djecu iz vrtića.

- Ogroman broj djece se ispisuje, odlaze negdje vani, idu na teret bakama i dekama. Zašto? Zato što nema kapaciteta. I pri tome, ono što je najvažnije, ne saopštavaju, ekonomska cijena boravka djece u Centru za predškolsko vaspitanje i ove godine i unazad deset godina, viša je od gotovo svih vrtića koji su u privatnom vlasništvu. I ove godine je to enormna razlika – naglasio je Branko Crnogorac.

Podsjećamo, Grad za dijete u javnom vrtiću izdvaja 535 KM, a privatnom samo 60 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana